TRT'nin tespiti: Ucuz bir montaj

Başbakan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili kayıtların 'montaj' olduğu ispatlandı. TRT tarafından yapılan teknik incelemeye göre kayıtlar, kes kopyala yapıştır yöntemiyle üretildi

Giriş Tarihi 26 Şubat 2014, 00:00 Güncelleme 26 Şubat 2014, 02:02
TRT’nin tespiti: Ucuz bir montaj

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık tarihinde geçtiği öne sürülen telefon konuşmalarına ilişkin internete düşen ses kayıtlarının 'montaj' olduğu ispatlandı. TRT tarafından yapılan teknik incelemede, ses kaydının Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı telefon konuşmalarından alıntılar yapılarak kurgulandığı tespit edildi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşad Özkök, kayıtlar için "Ucuz bir montaj" dedi. 17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ı arayarak, 'evdeki paraları elden çıkarması' yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları, önceki akşam sosyal medyada yayımlandı. Kısa sürede çok sayıda kişi tarafından dinlenen ses kayıtları şüphe uyandırdı, herkes bu kaydın gerçek olup olmadığını tartışmaya başladı. Bu sırada Başbakanlık'tan kaydın 'montaj ürünü' olduğu açıklandı. Ses kaydında yer alan çelişkilerin artması ve yapılan tespitler, dinlemelerin kurgu olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Montaj kaset nasıl yapılıyor?Montaj kaset nasıl yapılıyor?

'KES KOPYALA YAPIŞTIR' YAPILDI
Tartışma yaratan ses kaydı TRT'nin teknik ekibi tarafından da incelendi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök ve iki teknik eleman tarafından incelenen ses kaydının montaj olduğu, kesin bir şekilde ortaya çıktı. İnceleme sonucunda, ses kaydında, Başbakan Erdoğan'a ait konuşmanın tamamının kesik kesik tek bir cümle ya da kelimelerden (tamam, nasıl oldu vs.) oluşturulduğu tespit edildi. Konuşmanın 1.14'üncü saniyesinde başlayan kısımda (Eee sen bunları diyorum çıkar) cümlesinin sonunda başka bir ses parçası kaldığı belirlendi. Kaydın 4.24'üncü saniyesinde başlayan bölümün (Tamam babacığım... Sümeyye geldi mi... Tamam... Sümeyye geldi mi...) parça parça eklendiği gözlendi. Konuşmanın 6.48'inci saniyesinde, (Üstüne Şehrizar'dan daire...) bölümünde düşük desibelde verilen bir kadın sesinin 'Hayır' dediği, (Sen nasıl bakıyorsun babacığım...) cümlesi ile devam eden bölümün ardından, kadın ya da erkek sesi olduğu anlaşılmayan bir ses parçasının kalıntı olarak konuşmaya girdiği belirlendi.



ANKARA DEĞİL KONYA'DAYDI

Beş farklı telefon görüşmesinin bir araya getirildiği ses kaydında yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, oğlu Bilal Erdoğan'ı 17 Aralık tarihinde sırasıyla saat 08.02, 11.17, 15.39 ve 23.15'te olmak üzere dört kez, 18 Aralık'ta ise saat 10.58'de ise bir kez aradı. Telefon görüşmeleri sırasında, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da, Bilal Erdoğan'ın ise İstanbul'da olduğu bilgisi yer aldı. Kaydın üretim olduğu ise Başbakan'ın aynı tarihlerdeki resmi programıyla ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, 17 Aralık tarihinde Şeb-i Arus törenleri için Konya'daydı. Erdoğan, telefon görüşmesine denk gelen saatlerde de katıldığı programda açılış konuşmasını yapmış ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile görüşmüştü.



FARKLI TARİHLERDEN KESİTLER

TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök, iki teknik personel ile yaptıkları ses kaydı incelemesiyle ilgili şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı konuşmalarından alıntılar yapılmış. Alıntıların üzerine montaj yapılarak ilave edilmeye çalışılmış. Ama altında sesler unutulmuş. Bu ucuz bir montajdır"



SEÇİME KADAR HER İLDEN DİNLEMELER PATLAYACAK

7 bin kişinin uydurma terör örgütü iddiasıyla dinlemesi skandalına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın montajlanmış konuşmalarının servis edilmesi eklenince, Ankara teyakkuza geçti. Başkent'te yapılan değerlendirmelerde, "yerel seçimlere kadar geçecek sürede, her ilden dinlenenlerin listesinin yayımlanacağı" görüşü ortaya çıktı. Devlet içinde yapılanmış paralel örgütün, piyasaya sürdüğü illegal dinlemeler, montajlanmış kayıtlar ve yakın gelecekte neler yapabileceğine ilişkin, şu kritik analizler yapıldı:

İL BAZINDA DİNLEME LİSTESİ: Güvenlik ve istihbarat birimlerine göre 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere kadar, 'yasaların arkasından dolanarak kaydedilen her ilden dinleme' servis edilecek. Alakasız insanların ismi başka bir ilden çıkacak" bilgisi verildi.

ABD'nin raporu 'montaj' dediABD'nin raporu 'montaj' dedi

40 KİŞİLİK BÖCEK EKİBİ: Korsan dinleme ve casusluk faaliyeti Başbakan'ın ofislerinde böcek (dinleme cihazı) bulunmasına kadar uzanıyor. Değerlendirmelerde şu hususlar ön plana çıktı: 28 Aralık 2011'de Başbakan'ın Subayevleri'ndeki konutunda, 30 Aralık'ta Resmi Konut'ta böcek tespit edildi. Başbakan'ın kriptolu telefonunun hemen altında bulunuyordu. Başbakanı ve ortamı dinleyen cihazlardı. Önce Subayevleri'ndeki tespit edildi. O gün MGK toplantısı vardı. Bu cihaz bulununca Resmi Konut'taki ikinci cihazın bulunması daha kolay oldu. Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturma başlattı. Yeni şahıslara ve senaryolara ulaştı. Cihazlar, ileri teknik özelliklere sahip. Elektrik akımına bağlı ve kesintisiz yayın yapabiliyor. Bu dinlemeyi yapabilmek ciddi bir ekip işi. En az 40 kişi gerekiyor. TÜBİTAK raporuna bu cihazın ne kadar zamandır orada durduğunu tespiti için ihtiyaç duyuldu. Tespitlerde cihazların Başbakan'ın ameliyatı sonrası nekahet dönemine denk geliyor. Başbakan, iki ay Ankara'ya gelmemişti. İncelemeler sonrası arkasından bir ülke çıkmadı. Ancak Türkiye içinden şahıslar çıktı.

Başbakan'dan o montajla ilgili açıklamaBaşbakan'dan o montajla ilgili açıklama

KRİPTONUN ŞİFRELERİ PARALEL KÖSTEBEKTE!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen telefon konuşmasının internette yayınlanmasından sonra, 'montaj üretim' zirvede gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve güvenlik bürokratlarının katıldığı toplantıda Başbakan'ın çok sayıdaki telefon görüşmelerinin bir araya getirilerek, istenilen doğrultuda anlamlar yüklendiği tespiti yer aldı. Dinlemelerin, TÜBİTAK üretimi 'kriptolu telefonlar' üzerinden yapılması nedeniyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca TÜBİTAK hakkında inceleme başlatıldı. İncelemede dinlemenin nasıl yapıldığı ve şifrelerin sızdırılıp sızdırılmadığı incelenecek. AK Parti kulislerinde gündeme gelen iddiaya göre, kriptolu üretilen telefonların yazılımları ve şifreleri Paralel Yapı tarafından kopyalandı. Kriptolu sabit hatlar ile cep telefonları, İstanbul, İngiltere ve Amerika'da 3 merkezden dinlendi.

Menderes'e atılan büyük iftiraMenderes'e atılan büyük iftira

F T: TÜRKİYE "KORSAN TAPE ÇARŞISI"

Türkiye'deki tapeler skandalı, yabancı medyada ilginç yorumlara yol açtı. Financial Times gazetesinin Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Türkiye'de her gün önemli şahsiyetlerin tapelerin ortaya çıktığını anlatarak girdiği yorumunda, Türkiye için "korsan tape çarşısı" ifadelerini kullandı. Dombey, Türk siyasetindeki durumu, İstanbul'daki hayatı felç uğratan yoğun sise benzettti.