Soruş'TIR'ma!

TAKVİM'in Türkiye kamuoyuna duyurduğu TIR baskınlarına ilişkin görüntüler dört müfettiş tarafından incelendi. Skandal görüntüler, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da dahil edildiği casusluk soruşturması için yol gösterici olacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Şubat 2014 Güncelleme 16 Şubat 2014, 01:38
Soruş’TIR’ma!

İÇİNDEKİLER

Adana'da MİT TIR'larına yapılan baskınla ilgili ortaya çıkan görüntüler müfettişler tarafından incelendi. Dört müfettiş görüntülerden delil topladı. Olay anı görütlerinin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un dikkat sayesinde alındığı ortaya çıktı. Olay yerine gelip Adana İl Jandarma Komutanı neden kendisine haber vermediğini soran Vali Coş'a, "Savcı bey öyle istedi" karşılığını verilmişti.

VALİ COŞ'UN DİKKATİ SAYESİNDE
Savcı ile yaptığı kritik görüşme sonucu TIR'ların yoluna devam etmesini sağlayan Coş, dikkati sayesinde gördüğü karayollarına ait kameranın görüntülerini resmi yazı ile Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden istedi. Vali Coş, 4 ayrı CD içinde gelen görüntüleri Başmüfettiş Turgut Alpman'a teslim etti. Biri Başmüfettiş Turgut Alpman olmak üzere üç mülkiye müfettişi olay görüntüleri an be an inceledi. Delil arayan ve baskına katılan personelin yanı sıra olayın oluş şekli hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan müfettişler, hazırlayacakları raporlarında izlenimlerine yer verecekler. Söz konusu rapor, yürütülen casusluk soruşturmasında da en önemli delilerden bir tanesi olacak.

BAŞBAKAN DA İZLEDİ
Skandal görüntüler kamuoyuna yansımadan bir kopyası Başbakanlığa gitti. Başbakan Erdoğan, bizzat izlediği görüntüler karşısında şaşkınlığa düştü. Görüntülerin bir kopyası da Milli İstihbarat Teşkilatı'na ulaştı. MİT'in yaşananlar ile ilgili hukuki süreç başlatmak için görüntüleri talep ettiği öğrenildi.

Kirli baskınKirli baskın

EFKAN ALA: VATANA İHANET
Takvim'in Adana'daki TIR baskınıyla ilgili yayınladığı görüntüler Ankara'da şok etkisi yarattı. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, baskınla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Ala "Türkiye'ye kurulan komplo tüm açıklığı ile ortaya çıktı. TIR baskınını organize eden malum çevreler, Suriye'de aynı zamanda El Kaide ile de mücadele eden meşru grupları engellemeye çalıştılar. Türkiye, çadır devleti değil. 3-5 kişinin veya onlara akıl verenlerin üstesinden gelecek güce ve kudrete sahip. TIR baskınını organize edenlerin Ankara'daki uzantıları da belirlendi. Bu olayın tanımı 'vatana ihanettir.' Eğer vatana ihanet suçunun örneği isteniyorsa, bu olay vatana ihanettir işte!" dedi.



CASUSLUKLA SUÇLANIYOR
Adana'da Suriye'ye yardım gönderen MİT TIR'larına yapılan baskınla alakalı TMK 10. Madde ile Yetkili Başsavcı Vekili Ali Doğan tarafından yürütülen 2014/117 numaralı casusluk soruşturmasına Tuğgeneral Hamza Celeoğlu da dahil edildi. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Celepoğlu, "Gizli kalması gereken bilgileri açıklama" başlığı altında düzenlenen TCK'nın 330. Maddesi kapsamında düzenlenen siyasi casuslukla suçlanıyor. Ayrıca Savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazıp idari soruşturma varsa sonucunun savcılığa bildirilmesini istedi.

KOMUTAN DA BASKINA GİTTİ
Adana Ceyhan'da 19 Ocak'ta Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'lara jandarma tarafından yapılan baskın, İçişleri Bakanlığı'na gönderilen bir ihbar mailinde 'ihtilal'e benzetilmişti. İhbarcı Subay mailinde operasyon talimatının bölge komutanından geldiğini ifade etmişti. Bu ifade ve Celepoğlu'nun baskın anında bir ara olay yerine geldiği iddiası savcılığı harekete geçirdi. TCK 330. Madde kapsamında yapılan soruşturma çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'na da yazı yazıldı. Yazı da idari soruşturma olup olmadığı var sa sonuçlarının savcılığa bildirilmesi istendi.



JANDARMA DİNLENECEK
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, TIR baskınına katılan jandarma görevlileri hakkında görev sınırlarını aştıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Bu soruşturma halen 2014/9245 numarası ile açık. Diğer taraftan TMK 10. Madde ile Yetkili Başsavcı Vekili Ali Doğan casusluk soruşturmasında TIR baskınına katılan Jandarma personelini de dinleme kararı adlı.

Gerek kamera görüntüleri tespit edilen görevliler gerekse de baskına katılan birimlerin yöneticileri savcılığa ifade verecek. Alt kademe jandarma görevlilerinin şüpheli sıfatıyla değil "bilgi veren" sıfatıyla ifade verecekleri öğrenildi.



İHTİLAL HAVASI İÇİNDE
Adana'da MİT TIR'larına yapılan baskına ilişkin bir subay tarafından gönderilen ihbar mailinde şu ifadelere yer verilmişti: "Operasyon günü, ihtilal havası içinde pazar günü bölüklerde toplanılmıştır. Olay yerinde bomba imha, narkotik, KOM, olay yeri inceleme unsurları vardı. Hatta nükleer alarm bile alınmıştı. Bu emri bilen başta Bölge Komutanı, sırasıyla Alay Komutanı, istihbarat şube müdürleri, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam İlçe Jandarma komutanları ve Asayiş İstihbarat Kısım başçavuşları konunun içindedir. Kendilerine hiç bir bilgi verilmeyen alt kademe ise adeta aptal yerine konarak opaerasyonda kobay olarak kullanılmıştır."

ABDURRAHMAN ŞiMŞEK - NAZİF KAHRAMAN