Paralel hat!

Devletteki paralel yapıya bir kanıt daha geldi. TİB'in kuruluşu sırasında Emniyet İstihbarat Daire'sine paralel gizli bir hat çekildi. Hedefteki kişiler hukuka aykırı dinlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2014 Güncelleme 01 Ocak 2014, 00:00
Paralel hat!

İÇİNDEKİLER

Türkiye 17 Aralık operasyonuna kilitlendi. "Rüşvet ve yolsuzluk" kılıfı adı altında ortaya atılan iddiaların arkasında ise küresel bir organizasyon vardı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yargı ve emniyet gibi kiritik kamu kurumlarında paralel devlet olduğu yönündeki açıklaması da bu örgütü ortaya çıkarttı. İşte paralel devletin marifetleri bir bir teşhir olurken Ankara şok edici bir iddiayı mercek altına aldı.

YASAL KABLOLARIN DIŞINDA
İddiaların odağındaki kurum ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ydı (TİB). 23 Temmuz 2006'ya kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma'da ayrı ayrı dinlemeler yapılıyordu. Ancak bir takım suistimallerin önlenmesi için 2006 yılında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kuruldu. TİB hizmete girerken yasal dinlemeler için MİT, Emniyet ve Jandarma'ya da fiber optik çekildi. Böylece bu üç kuruluş arasında koordinasyon sağlanması amaçlandı. İşte ne olduysa bu anda oldu. Ankara'da son zamanlarda yapılan bir ihbar, gündeme bomba gibi düştü. TİB'den Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na gizli olarak bir başka paralel hat çekildiği ihbarı yapıldı. Gelen ihbar üzerine konuyla ilgili olarak hemen çalışma başlatıldı.

TÜM DOSYALAR İNCELENİYOR
Tüm istihbarat birimleri ve emniyet çalışmalarında dinleme yapabilmek için yargı (hakim/savcı) izni gerekirken paralel hat ile bu engel aşılmıştı! Yani son 7 yıldır izinsiz yasa dışı dinleme yapılıyordu. Ekipler, yasa dışı dinlemelerin, kimleri hedef aldığını belirlemek için inceleme başlattı. TİB'deki değişimle kurumun hem teknik kapasitesi, veri aktarım sistemi, sisteme bağlantı kurma esasları, daha önce izin verilen dosyalar, emniyet ve istihbarat birimlerindeki yetkili personel ve faaliyetler yeniden incelenmeye alındı.

KAYITLAR KAYIP
TİB'DEN Emniyet İstihbarat Dairesi'nde çekilen gizli hat, gündeme bomba gibi düştü. Ankara olayla ilgili inceleme başlatırken iddialar vahimdi. Zira bu gizli hat sayesinde sisteme giriş-çıkışları belirleyen 2 milyon civarında kaydın silindiği öne sürüldü.

HATTAN KİMİN HABERİ VAR?
İstihbarat
servisine çekildiği öne sürülen açık hattın, kimlerin bilgisi dahilinde işletildiği ise ayrı bir soruşturma konusu yapılacak. "17 Aralık Operasyonu ile gün ışığına çıkan paralel devlet, istihbaratını bu paralel hattan mı aldı?" sorusuna cevap aranacak. İstihbarat birimine çekildiği ihbar edilen 'paralel hat' ile sabit hatlarda dinleme yapılırken kayıtların hangi servislere sunulduğu araştırılacak. Bu arada TİB, kurucu başkan Fethi Şimşek'in ayrıldığı Aralık 2012'den bu yana vekaleten yönetiliyordu. 1 yıldır boş duran bu koltuğa kısa süre önce Cemalettin Çelik getirildi.