Başbakan Erdoğan: Asla müsaade etmeyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Elbette Ziraat Bankası'nın zarar edip milletin hazinesine yük olmasına müsaade etmeyiz. Öte yandan kamu bankaları elbette bankacılık kurallarına uygun çalışacak ama asla vahşice kazanma peşinde koşan bir kurum da olmayacaktır" dedi.

Giriş Tarihi 27 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 27 Kasım 2013, 22:08
Başbakan Erdoğan: Asla müsaade etmeyiz

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan Ziraat Bankası'nın 150 kuruluş yıl dönümü nedeniyle ATO Congresıum'da düzenlenen resepsiyona katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Ziraat Bankası'nın tüm yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik eden Erdoğan, bankanın kuruluşunda emeği geçenlere şükranlarını sundu.

Çok büyük bir çınarın 150. yılını kutladıklarını belirten Erdoğan, "Büyük bir gururu yaşıyoruz. Düşünün ki 90 yıllık bir cumhuriyetimiz var ama 150 yaşında bir kamu bankamız var. Kökü çok eskilerde olan çok sayıda kurumumuz var. Okullarımız, üniversitelerimiz, özel şirketlerimiz var. Mesela milattan önce 209 yılında kurulduğunu kabul ettiğimiz, yani 2222 yaşında bir Kara Kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz var. Hiç kuşkusuz, kurumlarımız verdikleri hizmetler ile her zaman milletin gözbebeği oldular. Ama aynı zamanda bu kurumlarımız, bizim ne kadar köklü bir devlet olduğumuzu, ne kadar kadim bir devlet geleneğine sahip olduğumuzu da gösteriyor. Adeta bizi bunu anlatıyorlar" diye konuştu.

"DEVLETİN BORÇ İLE BİRLİKTE EMİR DE ALMAMASI İÇİN KURULDU"-
Pek çok çocuğun ailelerine "Cumhuriyetimiz 1923 yılında kuruldu ama Ziraat Bankası 1863 yılında kurulmuş bu nasıl oluyor?" diye sorduğunu belirten Erdoğan, millet ve tarih şuurunun da en etkili şekilde böyle oluştuğunu söyledi. Bir çocuğun Süleymaniye Camisi'nin önünden geçmesinin onun atmosferini teneffüs etmesinin binlerce sayfa tarih kitabı okumasından daha etkili olacağını söyledi.

Ziraat Bankası'nın sadece bir banka olmadığını belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Ziraat Bankası aynı zamanda bir tarihtir, bir tarih kitabıdır. Bu milletin binlerce yıllık kutlu yürüyüşünün son 150 yıllık döneminin canlı bir şahididir.

Aslında Ziraat Bankası dünyada vahşi bir harcama ve kazanma kültürü oluşurken sınırsız hırs ve sınırsız tüketme alışkanlıkları oluşurken, milli değerleri muhafaza etmek, dayanışmayı korumak için kurulmuş çok önemli bir hazinedir. Bizde kanaat gibi, bereket gibi, siftah, dayanışma, paylaşma gibi kavramlar son derece canlı iken, Batı'da sermaye biriktirme, parayla para kazanma hem de çok para kazanma sisteminin kapıları aralanıyordu. Bizim farkımız burada. Çok para kazananlar, çok sermaye biriktirenler çeşitli yöntemlerle ülkeleri idare ve toplumsal yapılarına hükmetmeye başlıyorlardı."

Ziraat Bankası'nın bankerlerin borç vererek, kredi açarak ya da muslukları kapatarak daralttığı veya rahatlattığı bir dönemde ortaya çıktığını söyleyen Erdoğan, "Çiftçinin, esnafın, tüccarın, girişimcilerin; tefecilerin, bankerlerin faiz lobilerinin ellerine düşmesi, devletin borç ile birlikte emir de almaması için adete bir can simidi olarak kuruldu. 150 yıl boyunca da Ziraat Bankası böyle bir anlayışla hizmet verdi" diye konuştu.

"150 YILLIK TARİHİ İÇİNDE EN PARLAK DÖNEMLERİNİ"
Ziraat Bankası'nın bir kara gün dostu olduğunu belirten Erdoğan, bankanın kar amacı gütmeyerek, tarımı, sanayi ve ticareti destekleme noktasında olan bir kurum olduğunu söyledi. Erdoğan bankanın kuruluş amacını unutmayacaklarını söyleyerek, "Elbette Ziraat Bankası'nın zarar edip milletin hazinesine yük olmasına müsaade etmeyiz. Öte yandan kamu bankaları elbette bankacılık kurallarına uygun çalışacak ama asla vahşice kazanma peşinde koşan bir kurum da olmayacaktır" dedi.

Kendilerinin 11 yıldır kamu bankalarını bu anlayışla yönettiklerini söyleyen Erdoğan, "Açıkçası 150 yıllık tarihi içinde en parlak dönemlerini yaşamalarını hep birlikte temin ediyoruz. Arkadaşlarıma hep onu söylüyorum; "bankalarla sizler çok daha faizle biz haklı sömürelim anlayışıyla hareket etmemelisiniz. Siz bu noktada adeta piyasayı balense etmelisiniz. Siz daha düşük faizle bu noktada hizmetinizi sürdürmelisiniz' hep konuştuğumuz konudur bu. Kabul edenler olur etmeyenler olur. Bir başbakan olarak benim kanaatim, anlayışım bu" diye konuştu.

"SINIRLARI DA AŞIYOR ARTIK"-
Erdoğan, Ziraat Bankası'nda hükümetleri döneminde meydana gelen değişiklikleri anlattı. Erdoğan, Ziraat Bankası'nın Anadolu'yu ve Trakya'yı bütünüyle kucakladığını söyleyerek, "Tıpkı tarihi gibi, kendisini kuran ecdadı gibi sınırları da aşıyor artık. Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Kuzey Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye'nin yüzü, Türkiye'nin gücü olarak Ziraat Bankası artık faaliyet gösteriyor. Birçok ülkede büyükelçiliklerimiz oradaki kardeşlerimize yakın geliyorsa, sıcak geliyorsa Ziraat Bankası'nın şubeleri de dost ve kardeş ülkelerde aşina bir tanıdık gibi hizmet veriyor, faaliyet gösteriyor" dedi.

Erdoğan, konuşmasının sonunda Ziraat Bankası çalışanlarına ve yöneticilerine millet adına teşekkür etti ve "İddialı fakat ulaşılır hedeflerinizi hep yakından takip ediyorum, takip edeceğiz. Üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getireceğiz. Ziraat Bankası'nın milletten alan el değil millete veren el olması için biz de ne gerekiyorsa onu yapacağız. Sektörde öncü bir kuruluş olan Ziraat Bankası'nın güçlü bir ekonomi, güçlü bir finans sistemi için liderliğini muhafaza edecek, hep istişare içinde olacağız" ifadelerini kullandı.