Diyarbakır'da tarihi buluşma

Başbakan Erdoğan ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, toplu açılış töreni için Diyarbakırlılarla buluştu. Törene sanatçılar İbrahim Tatlıses ve Şivan Perwer de katıldı.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2013, 16:04
Diyarbakır’da tarihi buluşma

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da katıldığı toplu açılış törenine, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile sanatçılar Şiwan Perver ve İbrahim Tatlıses de katıldı. Öte yandan kürsüde Başbakan Erdoğan, Şivan Perwer ve ibrahim Tatlıses'le birlikte poz verdi. Üçlünün verdiği poz tarihe geçecek nitlikteydi.

"BARIŞIN TEMELİ ATILDI"
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Barzani, törende yaptığı konuşmada barış mesajları verdi.

Barzani, Türkçeye çevirilen konuşmasında şöyle konuştu: " Birlikte yaşamakla, birlikte kalmakla birlikte yaşama yöntemleri izlemekle halklarımızı mutlu günlere taşıyabiliriz. Savaşlar denendi. Kimse savaştan bir hayır görmedi. Bir Türk gencinin kanı bir Türk gencin eliyle ya da bir Kürt kanının bir Türk gencin eliyle dökülmesi günü sona ermiştir. Barışın temeli atılmıştır. Biz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederiz ki, çok cesur bir şekilde bu temeli attı. Benim Türk-Kürt kardeşlerimden isteğim, barış projesini desteklesinler. Barışa girilecek savaş, zor bir savaştır. İnanın cesur bir insan olmazsa barışa savaş veremez. Barış yolu ne kadar uzun ise bir saat savaşmaktan daha iyidir. Bugün Türk-Kürt kardeşlerime, biz tüm gücümüzle barış sürecini destekliyoruz ve destekleyeceğiz demek istiyorum. En önemli adım bu projeye başlamakla oldu. Hepimiz biliyoruz ki 15 ya da 20 sene önce böyle karşınızda konuşmam imkansızdı. Bu kardeşliğin sonucudur. Birbirimizi anlamanın sonucudur. Ve inanıyoruz ki barış süreci sonuca varacaktır. Ne kadar zaman gerekliyse onu vermemiz gerekiyor. Son olarak hizmetinizde olduğum için çok mutluyum. Hepinize başarılar diliyorum."

"KARDEŞLİĞİN GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ"
Burada Tatlıses ve Perwer, birlikte hem Kürtçe hem Türkçe konuştu. Perwer, "Bu çok güzel bir gündür. Gerçekten tarihe gidecek dostluk kardeşlik sevdanın gideceği bir gün. Tarihi bir gün. Benim için de tarihi bir gün, 38 yıldan sonra. Ben buradan ayrıldığımda bir gençtim. Şimdi bir yaşlı adam olarak geri döndüm. Sayın Erdoğan, büyük bir mayayı temiz süte kattı. Bugün dostluğun kardeşliğin gününü kutluyoruz. Bu sayede var olsunlar, sağ olsunlar, ellerine sağlık" dedi.

Bunun için emek veren, bunun için yüreği çarpan aklı çalışan herkese teşekkür ettiklerini belirten Şivan Perwer, "Umarım bütün Türkiye bunu düşünecektir. Artık farklılıklar yasak edilmeyecek. Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü, kimileri bizim gibi kaçtı. Yıllar sonra yavaş yavaş dönüyorlar bugün sayesinde" şeklinde konuştu.



"BİR ERKEK ÇOCUĞUM OLURSA ADINI BARIŞ KOYACAĞIM"
İbrahim Tatlıses ise "Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şiwan kardeşimle buraya şan şöhret için gelmedik. Şöhrete de şana da doyduk. Bizim tek derdimiz barıştır." dedi. Tatlıses, bir erkek çocuğu olursa adını 'Barış' koyacağını kaydetti.

İki sanatçının ardından da kürsüye Erdoğan çıktı. Erdoğan, iki sanatçının ellerinden tutup havaya kaldırarak alandaki vatandaşları selamladı.