Boğaz'da kaçak avı

Bodrum'dan sonra İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yapılar da mercek altına alındı. Uydudan takip başladı! 'Yıkılacaklar' arasında sosyetik kulüp Reina da vardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2013 Güncelleme 02 Kasım 2013, 00:45
Boğaz’da kaçak avı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bodrum'daki kaçak yapıların peşine düşen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi de İstanbul Boğazı'nı incelemeye aldı. Bu kapsamda denizden, karadan ve uydudan inceleme başlatıldı.

VİLLALAR DAHİL
Özellikle sahil şeridinde, Boğaziçi Ön Görünümü'ne aykırı yapılaşma olup olmadığı araştırıldı. Yapıların yükseklikleri ile fonksiyonlarına da bakıldı. Boğaziçi'nin eski ve yeni hali karşılaştırılarak doğal dokuya aykırı duran yapılar tek tek tespit edildi. Ve TAKVİM, yıkılacaklar arasında birçok yalı ile birlikte Reina'nın da bulunduğu bilgisine ulaştı. Eğlence mekanı olarak bilinen Reina'nın imar planında kamuya açık yüzme havuzu şeklinde yer aldığı, bu mekanla ilgili incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

KOÇARSLAN'A 2. ŞOK
İncelemelerde Reina'nın kanuna aykırı bulunması durumunda yıkılacağı belirtildi. Yıkılmaması durumunda ise yüklü bir para cezası verileceği öğrenildi. Bakanlığın incelemeleri sürerken, denetimler sırasında pekçok sosyetik mekanın da mercek altında olduğu öğrenildi. Bu arada Reina'nın sahibi olan Mehmet Koçarslan'ın Bodrum'daki evi de "Yıkılacaklar" listesinde bulunuyor.

ESTETİK KOMİSYONU
Bakanlık, bundan sonra inşa edilecek yapıların imara aykırı olmasını engellemek için de önlemini aldı. Buna göre kıyıda ve sahil şeridinde yapılacak projenin silueti önceden değerlendirilecek. Değerlendirme işlemini de illerde kurulacak 'Estetik Komisyonları' yapacak.

HER YERDE DENETİM
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sadece İstanbul ve Bodrum'da değil tüm sahil şeridini inceliyor. Bakanlık uzmanları, Çanakkale şeridinde, Balıkesir'in Ayvalık sahillerinde ve Samsun'a kadar olan sahil kesiminde de araştırmalarını yapıyor. Ayrıca son yıllarda büyük göç alan Antalya'daki ultra lüks otellerin de bu inceleme içinde olduğu belirtiliyor.

* Boğaz'daki yüksek binalar da incelenmeye alındı. Bu kapsamda rezidans gibi binaların kanuna uygun olup olmadığı da araştırılacak. Aykırı bulunması halinde yüksek katlar yıkılacak.