Bakan'dan çalışanlara müjde!

Hükümet doğum izni ile ilgili düzenlemeyi Ekim ayında Meclis gündemine alacak.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2013, 21:16
Bakan’dan çalışanlara müjde!

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatına ilişkin önemli düzenlemelerin 1 Ekim itibariyle Parlamentoya geleceğini belirtti.

Hak-İŞ Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 2013 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

İmza töreninde gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan farkların bayramda verilmesi ile ilgili bir soru üzerine, "Mümkün olabilir bu çalışmayı şuanda söyledim arkadaşlara yapıyorlar. Amacımız çalışanlarımızın memnuniyetini arttırmaktır. Bu konuda süre itibariyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmayacaksak bu gayret içerisinde olunacak. Ama sürenin yeterli olup olmadığı konusunu şuanda kesin bir şey söylemem mümkün değil. Niyet olarak bayram öncesinde vermeye gayret edeceğiz" yanıtını verdi.

6 ay doğum izniyle ilgili bir soru üzerine de Bakan Çelik, şunları kaydetti: "1 Ekim itibariyle çalışma hayatıyla ilgili yine önemli düzenlemeler parlamentoya gelecek. Bu 2013'ün son yarısını yine çalışma hayatı kapsayacak gibi görünüyor. Bunları dizayn ederek, seri olarak yasalaşmasını, seçimlerden önce bu beklentilere cevap verilmesi gayreti içerisinde olacağız. Bu anlamda kadın istihdamının artırılması, kadınlarımızın pozitif bir ayrıma tabi tutularak çalışma hayatında var olmaları konusunda atmamız gereken adımlar, doğum izinleri ve benzeri bir çok konuyu içine alan çalışmalarımızı aslında bakanlıklar olarak tamamlamış bulunuyoruz. Sayın Başkanımıza da bu konu ayrıntılı bir şekilde ele alındı ve şimdi teknik düzeyde çalışmalar tamamlanmak üzeredir."

4 aylık doğum iznin 6 aya çıkartılması konusunun herkesin talep ettiği bir konu olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Acaba bu bizim çalışma hayatımızdaki gerçeklerle ve kadın istihdamıyla ne kadar paralellik arz ediyor. Bizi yoran hadise budur. İnşallah burada sağlıklı bir noktaya geleceğiz diye düşünüyorum. 6 ay olabileceği gibi 4 aydan da fazla olabilir. Bir ara formül bulunacak ve Ekim ayında TBMM'ye sevk edilince nihai şeklini almış olacaktır" şeklinde konuştu.

Doğum izniyle ilgili farklı formül arayışlar olup olmadığının sorulması üzerine de Bakan Çelik, "Buradaki problem 6 ay meselesi değil. Çocuk ve anne ilişkisinde 6 ay bile yeterli olmadığını söyleye biliriz. 8 ay veya 10 ayda olabilir ama bir taraftan istihdam diyeceksiniz, bir taratan bu süreleri uzatacaksanız meydana gelecek olan istihdamla ilgili sorunu çözecek başka bir formül bulmanız gerekir. Onun için Bu gerçekten süresi hassas bir konu. Ekim ayını beklemeniz gerekiyor. Ekim ayında nihai şekli alınarak parlamentoya gönderilecek" dedi.