SGK skandalı ortaya çıkardı!

SGK, onbinlerce kadının, eşinden hileyle boşandığını tespit etti.

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2013, 01:41

İÇİNDEKİLER

Yetim maaşı hakkında suistimaller engellenemedi. Binlerce kadının, sırf vefat eden anne veya babasının emekli maaşını alabilmek için kocasından hileyle boşandığı ortaya çıktı...

SGK Uzmanı: "13 bin rakamı sadece tespit edilebilenler. Bunun belki de on katı tespit edilemeyen."

Devlet, işsiz dul kadınlara mağdur olmamaları için vefat eden ebeveyninin emekli aylığını veriyor. Eşiyle yollarını ayıran kadınlar, ilgili belgeleri SGK'ya sunduktan sonra yetim maaşına bağlanıyor.

Fakat gelen ihbarlar ve yapılan denetimler bu hakkın istismar edildiğini gözler önüne serdi.

13 bin kadının ölen babasının emekli maaşına konmak için eşinden anlaşmalı boşandığı, imam nikahı üzerinden eşleriyle yaşamaya devam ettiği belirlendi.

Boşanan kadınlarla kocalarının beraber yaşadığı, evlere yapılan baskınlarla kanıtlandı. Kağıt üzerinde ayrı görülen çiftlerin durumlarını savunma şekilleri de şaşırttı. Çiftlerin, "Eski eşim çocukları görmek için gelmişti." bahaneleriyle mahkeme başvurdukları görüldü.

SGK Uzmanı 2: "600 lira için kişiler eşinden boşanmak suretiyle babalarından emekli maaşı alma yolunu tercih ediyorlar."

Ama yargıdan kurtulamadılar. Hileleri tespit edilen kadınların emekli maaşları, hemen kesildi. Ve yasa dışı iş yaptıkları için eşleriyle yargıya havale edildiler.

Yetim maaşı için anlaşmalı boşanan kadınları en çok ihbar edenler anneleri çıktı. Çünkü ölen babasının maaşından pay isteyen işsiz kadınlar, annelerinin hakkını azaltıyor.

Yasaya göre; ölen sigortalının karısı, maaşın yüzde 75'ini alıyor. Ama aylığa herhangi bir kızı ortak olursa annenin alacağı miktar, anında yüzde 50'ye düşüyor.

SGK Uzmanı 3: "SGK bunu tespit ettikten sonra geri doğru ödemiş olduğu paraları talep ediyor."

Skandal büyüyünce Diyanet İşleri Başkanlığı da devreye girdi. Yetim maaşı alabilmek için yapılan hileli boşanmanın haram olduğunu açıklayan Diyanet, bu yolla elde edilen paranın da "kamu malını zimmetine geçirmek" anlamına geldiğini duyurdu...