ABD'yi sarsan röportaj!

ABD'de 17 yaşındaki siyahi genç Trayvon Martin'i öldüren 29 yaşındaki beyaz-hispanik George Zimmerman'ın yargılandığı davanın televizyona röportaj veren jüri üyesine tepkiler büyüyor.

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 18 Temmuz 2013, 01:43

İÇİNDEKİLER

CNN'e konuşan "B37" kodlu jüri üyesinin röportajının ikinci bölümü yayınlandı.

Jüri üyesi, Martin'in, ölümünde "büyük payı" olduğunu savunarak, "George onun önünü kestiğinde, yürüyüp evine gidebilirdi, yaptığı şeyi yapmak ve
kavga etmek zorunda değildi" dedi. Jüri üyesi, "George'u da sağduyusunu kullanmadığı noktasında suçlu bulmak istedim ama kimseyi kanunlara aykırı olmayan bir şeyi yaptı diye suçlu bulamazsınız" diye konuştu.

Mahkemede jüri üyelerini görenlerden bazıları, "B37" kodlu bu kişinin, diğer üyeler, tanıklar konuşurken not almasına karşın bunu yapmadığını, daha en başında kararını vermiş göründüğünü savundu. Ayrıca "B37" kodlu jüri üyesinin Martin ve kız arkadaşı konusundaki sözleri ve röportaj boyunca Zimmerman'a yönelik açıkça belli olan sempatisi, ülkedeki ırkçılık tartışmalarına yenisini ekledi.

"B37"nin sözleri sosyal medya ve diğer alanlarda ciddi tepki topladı. Jüri üyesi, kibirli olmakla, Zimmerman'a fazla sempati duyup, Martin'in koşullarını anlamamakla ve daha da önemlisi "ırkçılık" yapmakla eleştiriliyor.

Mahkemedeki diğer "B51", "B76", "E6" and "E40" kodlu 4 jüri üyesi ise ortak açıklama yaparak, "B37"nin sözlerinin sadece kendisini bağladığını, jüriyi temsil etmediğini belirtti. Jüri üyeleri, "Bu jüride görev almak hepimiz için çok duygusal ve fiziksel anlamda çok yorucu bir deneyim oldu. Bir gencin ölümünün kalplerimizdeki ağırlığını taşıyoruz ama sonuçta kanunların öngördüğünü yaptık" ifadesini kullandı.

"B37" kodlu jüri üyesi de ülke genelinde başlayan tepkiler sonucunda tekrar yazılı açıklama yaparak, dava hakkında yazmayı planladığı kitaptan vazgeçtiğini duyurdu.

Öte yandan, "B37", CNN'deki röportajında Trayvon Martin'in kız arkadaşı Rachel Jeantel için "eğitimsiz ve konuşma becerisi kısıtlı" imasında bulunmuştu ve Jeantel'in ifadesini anlamadığını söylemişti.

"Tom Joyner Morning Show" adlı ünlü radyo programının sunucusu siyahi Tom Joyner, Jeantel'e, siyahlara hizmet etmek amacıyla kurulmuş olan tarihi siyahi kolejler ve üniversiteler (HBCU) adlı enstitülerde okumak istemesi halinde, yardım etme sözü verdi. Jeantel de Joyner'a teşekkür ederek, belki hukuk bölümünde okumak isteyebileceğini belirtti.