Kral 'Devirin' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2013 Güncelleme 11 Temmuz 2013, 01:32
Kral ’Devirin’ dedi

İÇİNDEKİLER

Suudi Arabistan Kralı'nın Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesi için verdiği desteğin belgesi ortaya çıktı.

GÜCÜNÜZÜ KULLANIN
Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Mısır'daki Suudi yetkililere gönderilen mektup, Riyad yönetiminin desteklediği Mısır'daki selefi Nur Partisi'nin darbecilerin yanında olmasının nedenini de ortaya koydu. 15 Mayıs 2012 tarihli "Mısır Seçimleri" konulu yazıda, Mısır'daki Suudi yetkililerden Muhammed Mursi'nin seçilmemesi için faaliyet göstermesi isteniyor. Yazıda, "Kral'ın sizden isteği, bütün gücünüzü göstererek ve çalışarak İslamcı adayların, özellikle Muhammed Mursi'nin seçilmemesini sağlamak" ifadesi yer alıyor. Mursi'nin liderliğini yaptığı "Müslüman Kardeşler'in Suudi Arabistan için gerçek bir tehlike" olduğu belirtilen yazıda, "Eğer tedbir almazsak, Arap camiası ve İslam dünyasının liderliğini kaybederiz" ifadeleri yer alıyor.

MURSİ'NİN DURUMU İYİYMİŞ!
Darbe yönetimi, Müslüman Kardeşler'in direncini kırmak için "Mursi'nin sağlık durumu iyi. Güvenli bir yerde tutuluyor" dedi. Sisi'nin aracılar kullanarak Mursi'ye kurulacak hükümetin belirlenmesinde görev vermek istediği öğrenildi.

* * *
DARBEYE PARA YAĞDI
Mısır'daki darbeyi destekleyen Suudi Arabistan, kesenin ağzını açtı. Mısır'a 5 milyar dolar yardım etmeye karar verdi. BAE'nin de darbecilere 3 milyar dolarlık yardım yapacağı açıklandı. Kuveyt'in ise bir kısmı kredi, bir kısmi hibe olmak üzere Mısır'a 4 milyar dolar yardımda bulunacağı açıklandı.

* * *
GÖZALTINDA 6 SAAT
aHaber muhabiri Fatih Er, Kahire'de gözaltında yaşadıklarını anlattı: "Bez parçaları ile gözlerimizi bağladılar, 4-5 kilometre uzakta bilmediğimiz bir noktaya götürdüler. Neden İsrail'de bulunduğumu sordular. Tuvalete izin vermediler. Bizi bir inşaata bıraktılar."

* * *
İLK MADDE ŞERİAT
Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un ilan ettiği 33 maddelik geçici anayasada ilk madde dikkat çekti. "Şeriat maddesi" şöyle: "Mısır Arap Cumhuriyeti; resmi dil Arapça olan bir devlettir. İslam Şeriatı'nın ilkeleri yasamanın ana kaynağıdır."

* * *
TAHLİYE HAZIRLIĞI
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır'daki Türk vatandaşlarıyla ilgili "Olağanüstü durum için hazırlığımız var" dedi. Botsalı, "Olaylar bu seviyeye gelmeden gereken uyarılarda bulunduk" diye konuştu.