Hükümetten bedelli açıklaması!

Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 24 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 25 Haziran 2013, 02:17

İÇİNDEKİLER

Yardım toplama kanununda değişiklik yapılmasına dair İçişleri Bakanımızın önerisi uygun görüldü. Derneklerin ve gerekli kurumların daha kolay yardım alabilmelerini sağlayan kanun önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecektir.

Terör ve terörle mücedeleden dolayı zararların karşılanması Bakanlar Kurulu'nun onayıyla yapılıyordu. Bu 1 yıl daha uzatıldı.

- Gezi parkı protestolarıyla ilgili

Eğer polis kurşunuyla hayatını kaybettiği belirlenirse gerekli cezalar olcaktır. Bunu başından beri söylüyorum. Polisin tutuksuz yargılandığı aklandığı anlamına gelmez. Yargılama sonucu herşey ortaya çıkacaktır. Maalesef Ethem Sarısülük vefat etmiş, ona Tanrı'dan rahmet diliyorum. Niçin adli kontrolle serbest bırakıldığı konusu ise; Kalkanı elinden alınan polise 37 adet taş isabet etmiş ve bir linç girişiminde bulunulmuş ve 2 el havaya ateş ettikten sonra 3. ateşte eline taş isabet etmesi sonucu silah yere düşmüş ve ateş almıştır deniliyor. Şayet kesin sonuç açıklandıktan sonra adil yargı herşeyi belirleyecektir. Kendini savunma içgüdüsü ile mi kasti mi yapılmış olay ortaya çıkacaktır.

- Çözüm süreci kapsamında geri çekilme konusunda direndikleri belirtiliyor. Genelkurmay'dan helikoptere yapılan taciz ateşi açıklaması var. Son durum nedir?

Çözüm sürecini engelleyecek bir unsur değildir. Ama sevinerek söyleyebbilirim süreç olumlu ilerliyor. Konuşulanlar çekilen fotoğraflar olumlu değildir. Süreçte olumsuzluk olduğunu ifade etmek doğru değil.

- Almanya ve Hollanda'nın Gezi olaylarını öne sürerek veto kararı var. Bunun için bir önlem alınacak mı?

Yapılan çalışmalar Avrupa Birliği ile devam ediyor. Biz Türkiye ile AB arasındaki müazkerelerin ahdevefa olduğunu biliyoruz. Hiç kimse AB ile ilişkilerimizin gelip geçici olduğunu söyleyemez. Sürecin yavaş ilerlediği ve Türkiye'ye karşı zaman zaman engellemelerin yapıldığını biliyoruz. Bu engellemelerin giderek azaldığını görüyoruz. Biz bu sürecin bir sözleşmeden doğdupunu kabul ediyoruz. Bu süreci hiçbir şekilde hiçbir ülke siyasallaştırmamalıdır.

- Sosyal medyada bir düzenlemeden bahsediliyor. Bu gündeme geldi mi?

Mevcut hukuki mevzuata yeni bir mevzuat ekleme içerisinde değiliz. Son yaşanan olaylarda sorumsuzlukların yaşandığını biliyoruz. Yeni bir ceza getirilmesi ya da kısıtlayıcı getirilmesi sözkonusu değildir. İnsanların özel hayatlarına kişilik haklarına, öldürün talimatlarına, yakalayın talimatlarına da rastlanıyor. Bunları yakalama tespit edilmesinde zorlanılıyor. Bunların tespit edilmesinde kolaylık sağlanabilir. Ama ne suç artırımı ne de kısıtlayıcı olacaktır. Suçun failinin bilinmesinde ve yargılanmasına hukuk devletinde ihtiyaç vardır.

Dövizli askerlik ücreti

10 bin avro bedelinin yüksek olduğu ve düşürülmesi talebi gelmişti. Bu konu bugün görüşüldü ve taleplerin haklı ve makul olduğu kararı alındı. Milli savunma Bakanımız Maliye Bakanımız ve Sn Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ biraraya gelecek ve bedel düşürülecek. Bu beklenti karşılanacak bunu buradan söyleyelim.