Muammer Güler: Gezi Parkı olaylarında zarar büyük

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olayları sonrasında meydana gelen maddi zararın çok büyük olduğunu dile getirdi.

Giriş Tarihi 07 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 07 Haziran 2013, 04:06
Muammer Güler: Gezi Parkı olaylarında zarar büyük

İÇİNDEKİLER

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında şimdiye kadar 915 vatandaşın hastanelere kaldırıldığını, bugün itibariyle 79 kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirdi.

Güler, bunların 4'ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu, 8 kişinin yoğun bakımda olduğunu kaydetti. Muammer Güler, bu süreçte 516 güvenlik görevlisinin de yaralandığını söyledi.



İçişleri Bakanı Muammer Güler'in açıklamalarından satırbaşları:

Adana'da bir polis kardeşimiz şehit oldu. Hatay'da da Abdullah kardeşimiz hayatını kaybetti. Gösteriler meşru hak arayışını aşan boyutlara ulaştı. Olaylarda 915 kişi yaralandı. Olaylar sırasında bazı provokasyonlar yapıldı. Marjinal kesimler bu olaylar üzerinden zemin bulma arayışında. Şu ana kadar meydana gelen olaylar yüzünden toplam zarar 70 milyon TL'yi aştı.



Hiç kimsenin işkal eylemi yapma yoldan geçenlere zarar verme gibi bir hakkı yok. Kameralara yansıyan orantısız güçle ilgili görüntülerden yararlanarak bu iddiaları bu tespitleri ayrıntılı bir şekilde incelemeye devam edeceğiz. Kameralara yansımayan onlarca olayın da polisler tarafından sağduyuyla kontrol altına alındığını belirtmek isterim.

Taşlı sopalı molotoflu saldırıya rağmen güvenlik güçlerimiz yetkileri kapsamında görevini yapmaya devam edecektir.



Tepkilerini demokratik şekilde koyan eylemcilere teşekkür ediyorum. Demokratik hak arama amacıyla başlayan eylemlerde provokatörlere fırsat verilmemesi gerekiyor. Provoke ettikleri kişilerle daha büyük eylemler yapmaya çalışıyorlar.

Vandalizm karşısında sessiz kalmamız sözkonusu olamaz. Bizim can ve mal güvenliğini sağlamak gibi yasal bir görevimiz vardır.
Devlet vatandaşının da hukukunu korumak zorudadır. Sosyal medya bir iletişim aracıdır ama provokasyon amacıyla kullanılmamalı. Twitter'ı kitlesel bir şiddet aracı olarak kullanmak tehlikelidir. Son günlerde kullanılan yöntemlerle toplum üzerinde nasıl etki bıraktığı ortadadır. Halkı kışkırtmaya çalışanlarla ilgili kanuni gereği mutlaka ifa edilmiştir.



Gösterilere iştirak eden ve demokratik özgürlüğünü kullanan, marjinal gruplara dahil olmayan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Olaylarla ilgili hassasiyeti STK'lardan da beklemekteyiz.

Provakatörlerin iki amacı var:
1- Demokratik hak ve özgürlüklerini kullanrak eylem gerçekleştirenleri kışkırtarak yanına çekmek
2- Toplumun diğer kısmını tahrik ederek karşı şiddete şiddetle karşı vermek



Her iki durumda da kaybeden ülkemizdir, kamu düzenidir ve toplumun huzurudur.

Emniyet güçlerinin yanında toplumumuzun da sağduyulu ve itidalli olmasını bekliyoruz.

Kaos ve sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz.