Taksim'de kirli provokasyon

Taksim'deki Gezi Parkı protestosu bahanesiyle kaos yaratmak isteyen marjinal grupların paylaştığı resim ve mesajlar, yapılmak isteneni gözler önüne seriyor.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 02 Haziran 2013, 02:46
Taksim’de kirli provokasyon

İÇİNDEKİLER

Sosyal medyada belirli gruplarca servis edilen provokatif paylaşımlara bir yenisi daha eklendi. Paylaşılan fotoğrafa göre polisin panzerle bir adamın üstünden geçtiği ve öldürüldüğü iddia edildi.

Fotoğrafın orjinali provokasyonun farkına varan vatandaşlar tarafından sosyal medyaya yüklendi.

İŞTE YALANA İNANIP PROFİLLERDE PAYLAŞILAN FAKE FOTOĞRAF











SANKİ BUGÜN ÇEKİLMİŞ GİBİ GÖSTERDİ
Daha önceki yıllarda yaşanan olaylara ait fotoğrafları yeni fotoğrafmış gibi twitterdan paylaşıp halkı kışkırtmaya çalışanların arasına Sırrı Süreyya Önder de katıldı. Önder, geçtiğimiz yıllardaki Avrasya Maratonu sırasında çekilen bir fotoğrafı sanki bugünkü gösteriler sırasında çekilmiş gibi göstererek twitter hesabından paylaştı.




NEYMİŞ O MESELE
Gezi Parkı eyleminin öncülerinden olan oyuncu Mehmet Ali Alabora Twitter'dan adeta itiraf niteliğinde bir tweet paylaştı. Alabora asıl dertlerinin Gezi Parkı olmadığını, daha farklı amaçları olduğunu itiraf etti.



DERİN GÜÇLER YİNE İŞ BAŞINDA
Türkiye'yi bölmeye çalışan ve halkı yine birbirine vurdurarak güç kazanan derin güçler ülkeyi karıştırmak istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, konuşması sırasında "yalan haberlerle ilgili olarak "Günlerdir, sosyal medyada, asılsız iddialar, iftiralar, ithamlar, yalan haberler havada uçuşuyor. Öyle ki,"oradaki ağaçlarda bunları sallandıralım","insanlar ölüyor,panzerler göstericileri eziyor" diye tweet atanlar var." dedi.
Binlerce insanı kışkırtarak ülkeyi karanlık bir çıkmaza sokmak isteyen güçler sosyal medyada halkı sokağa dökmek için yalan yanlış bilgiler yayıyor. Ama bunca kışkırtma ve provokasyona karşılık insanlar bu oyuna gelmiyor..

İşte twitter'da paylaşılan bazı tweetler












TAKSİM'DEKİ OLAYLARI HALK BÖYLE YORUMLADI

Asuman Krause mankenliği bıraktı provakatörlüğe soyundu.

İŞTE SOSYAL MEDYADA DOLAŞAN PROVOKASYON AMAÇLI YALANLAR

Olayları yönlendirmeye çalışan provakatörler, sosyal medya üzerinden sahte mesaj ve fotoğraflarla tansiyonu yükseltmek istedi. Ancak kirli emellerine ulaşamadan yalanları ortaya çıktı

* Yabancı ülkelerdeki olayların fotoğrafları, göstericilerin hayatını kaybettiği yönündeki mesajlar internet yoluyla yayıldı.
* Gece yarısı 5 olarak verilen ölü sayısı sabah saatlerinde 13 kişiye çıkarıldı. Polisin plastik mermi kullandığına yönelik yalanlar twitter ve facebook'ta kısa sürede yayıldı.
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in halka gaz sıkan polise 'ateş edin' emri verdiği de iddia edildi.
* Florida'da sualtı kazası yaşayan bir kişinin sırtındaki yara izlerini gösteren fotoğraf, 'polis panzeri ile ezildi' denilerek yayınlandı.
* Sosyal medyadaki provakasyonların hedefinde kamu görevlileri de vardı. Sahte hesaplar üzerinden "İstanbul Emniyet Müdürü istifa etti", "400 polis silah ve rozetlerini bıraktı" mesajları atıldı.
* Polislerin sokak hayvanlarına biber gazı sıktığına ilişkin fotoğrafın yabancı bir ülkeden alındığı kısa sürede ortaya çıktı.
* Kitle tepkisini yönlendirmek amacıyla AK Parti binalarının ateşe verildiği yönünde sahte fotoğraflar geçildi.
* Avrasya Maratonu'ndaki kalabalığın resmi, Boğaz Köprüsü'nü geçerek Taksim'e giden grupların fotoğrafı diye yayınlandı.
* "Taksim Meydan'ındaki son durumun resmidir" fotoğraflarının da Tahrir Meydanı olduğu ortaya çıktı.
* Cadde ve sokakların savaş alanına döndüğüne ilişkin yayılan fotoğrafların 1 Mayıs'a ait olduğu anlaşıldı.
* Gözaltına alınanların sayısıyla ilgili sanal alemde sürekli farklı bilgiler geçildi. "Emniyet'te gözaltına alınanlara işkence yapılıyor" diye haberler yayıldı.

TAMAMEN DUYGUSAL!
Türk kullanıcıların her tweet'i ile 0.43 kuruş kazanan Twitter'ın kurucusu , eylemcilere destek verdi. Dorsey, strateji departmanı başkanı Jacobs Stanson'ın Gezi Parkı notunu kendi sayfasında paylaştı. 31 Mayıs'ta 15 milyon 247 bin tweet atıldı; Dorsey, 1 günde Türkiye'deki direnişçilerden 6 milyon 556 bin lira kazandı.