Paşa paşa yandı

Alevler yine tarihe sıçradı. 143 yıllık 'Müşir Fuat Paşa Yalısı'nda yangın çıktı. Tarihi binanın kül olmasını ise erken gelen ihbar önledi. Ancak Boğaz'ın incisinde büyük hasar oluştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2013 Güncelleme 11 Nisan 2013, 00:00
Paşa paşa yandı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un tarihini alevler sardı! Mega kent; Haydarpaşa Garı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Galatasaray Üniversitesi derken, yeni bir tarihi bina yangınına daha sahne oldu. Sarıyer'de, İstanbul Boğazı'nın en güzel yalılarından biri olan 143 yıllık Müşir Fuat Paşa Yalısı'nda dün sabah 05.50 sıralarında yangın çıktı. Alevler kısa sürede 2 katlı yalının çatısını sardı. Alevleri gören bir polis, saat 05.58'de yangını ihbar etti.

NEDENİ ELEKTRİK PANOSU
4 dakika içinde olay yerine giden itfaiye, 28 araç ve 105 personelle alevlere müdahale etti. Kıyı Emniyeti'ne bağlı 2 söndürme gemisi ise hazır bekletildi. Görevliler, 1.5 saatlik çalışmayla yalının kül olmasını engelledi. Binanın çatısı tamamen yanarken, iç kısmında da büyük hasar oluştu. İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, "Alevlere deniz suyu sıkmadık. Yanma çatı kısmında başladı. Taşıyıcı sistemler zarar görmedi, yalı tamamen boştu" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise yangının zemin kattaki elektrik panosundan çıktığı ve kablolar vasıtasıyla çatıya yayıldığının tahmin edildiği bildirildi. Yangının kesin çıkış nedesi ise itfaiye tarafından hazırlanacak rapor sonucu netlik kazanacak.

HEPSİNİN NEDENİ AYNI
Haydarpaşa Garı'nın çatısı 28 Kasım 2010'da yandı. Çağaloğlu'ndaki İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 150 yıllık binası, 25 Aralık 2012'de çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Galatasaray Üniversitesi'nin 142 yıllık binasında ise 23 Ocak 2013'te yangın çıktı. Yanan binaların tarihi olmalarının dışında alevlerin çıkış nedeninin elektrik kontağı olması dikkat çekiyor.

* Müşir Fuat Paşa Yalısı, 1870'lerin başında inşa edildi. Yalı, adını 2. Abdülhamit döneminde yaşayan, başarılı bir asker ve devlet adamı olan Müşir Fuat Paşa'dan aldı. Mirasçıları yalıyı Deniz Yolları İdaresi'ne sattı. Bina, 1991'de Dışişleri Bakanlığı'nın kullanımına verildi. Yalının değeri 100 milyon dolardan fazla.


Barış SÖZAL-Mustafa KAYA