Tam gaz tedbir

'Sessiz katil' doğalgaz, 3 günde 8 can birden aldı. Ölümler korku yaratırken, 'korkmayın önleminizi alın' diyen İGDAŞ, hayat kurtaran tedbirleri sıraladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2013 Güncelleme 04 Ocak 2013, 00:00
Tam gaz tedbir

İÇİNDEKİLER

Kış aylarında sobadan zehirlenmelere alışık olan Türk insanı, 'güvenilir' diye bildiği doğalgazdan ölümlerle tanışınca şoke oldu! Yeni yılın ilk günlerinde yaşanan doğalgaz zehirlenmeleri herkesi korkuttu. İstanbul'da 3 gün içinde 8 yabancı uyruklu vatandaş doğalgaz sızıntısı yüzünden can verdi.

EN GÜVENLİSİ...
Vatandaşların endişesi üzerine İGDAŞ'tan önemli açıklama geldi. İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (İGDAŞ), kurallara uyulduğunda doğalgazın en güvenli yakıt olduğunun altını çizdi. İGDAŞ, özellikle tesisatta, yakıcı cihazlarda (kombi, şofben, soba vb.) ya da bacada onaylı proje dışına çıkılarak yapılan değişikliklerin tehlikeleri de beraberinde getirdiğini hatırlattı. İGDAŞ'ın uyguladığı güvenlik standartlarının yüksek olduğunu belirten yetkililer, iç tesisatında standartları karşılamayan abonelere kesinlikle gaz verilmediğini söyledi. Evlerinde ya da işyerlerinde, doğalgaz tesisatında değişiklik yapmak isteyen herkesin İGDAŞ'a başvuruda bulunmaları gerekiyor. Zira bugüne kadar yaşanan olumsuz tüm olayların arkasında onaysız tesisat değişiklikleri ve bunlara bağlı güvenlik ihlalleri yer alıyor.

MENFEZLERİ ASLA KAPATMAYIN
Karbonmonoksit zehirlenmelerinde, ortamda yanma için gerekli oksijeninin yeterli olmaması birinci neden olarak öne çıkıyor. Bu yüzden havalandırma menfezlerinin açık tutulması hayati önem taşıyor.

BELİRTİLERE DİKKAT!
Baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı ve nezle hali karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtiler görüldüğünde mekanı havalandırıp, dışarıya çıkın.