Sahada devrim

Taraftarlar dikkat! Bundan böyle maç biletlerinin üzerinde TC kimlik numarası, ad-soyad, koltuk numarası yazacak; kişinin fotoğrafı bulunacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Aralık 2012 Güncelleme 23 Aralık 2012, 10:06
Sahada devrim

İÇİNDEKİLER

Sporda şiddeti önleyecek devrim gibi yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte elektronik bilet dönemi de başladı. Taraftara birçok yenilik getiren yönetmelikle sahalar aydınlanacak, holiganlara geçit verilmeyecek. İşte yönetmeliğin getirdiği yeniliklerden bazıları:

ELEKTRONİK BİLET: Tüm biletlerin üzerinde TC kimlik numarası, kişinin adı ve soyadı ile koltuk numarası olacak. Elektronik bilet kartlarının üzerinde ise kişinin fotoğrafı da bulunacak. Elektronik bilet sahiplerinin bilgileri, 'bilgibank'ta toplanacak ve bu veriler İçişleri ile Maliye Bakanlığı'na açık olacak.

HOLİGANA "BİLGİBANK": Haklarında yasaklanma tedbiri bulunanların fotoğraflı olarak kayıtlarının tutulduğu ve takibinin yapıldığı, Elektronik Bilgi Bankası kurulacak. Taraftar kulüpleri, üyelerinin kimlik bilgilerini spor kulüplerine, kulüpler de güvenlik birimlerine aktaracak.

İZLEME YASAĞINA UZATMA: Mahkeme veya savcılıklarca spor müsabakalarına katılmaları yasaklananlar hakkında beraat veya takipsizlik kararı verilse de, bu kişiler ancak karardan 1 yıl sonra maçlara girebilecek.

KAMERALI TAKİP: Sadece spor müsabakasının yapıldığı alanlar değil, saha dışı da kameralarla izlenecek. Spor müsabakasının olduğu yöne giden ve oradan gelen arabalar aranabilecek.

ŞİKECİ UZAK TUTULACAK: Şike ve teşvik priminden mahkumiyet nedeniyle TCK'nın 53. maddesine göre belli haklardan yasaklı olanlar, yasak süresince spor kulüplerinin yönetim ve denetim organlarında görev alamayacak.

TRİBÜNDE SİVİL TAKİP
Gözlemci polis uygulaması başlıyor. Bu polisler sivil olacak ve tribünde seyircinin yanında yer alacak. Bunlara özel akreditasyon kartı verilecek. Bu polisler maç boyunca çevrelerinde şüpheli gördüğü seyircinin fotoğraflarını cep telefonu gibi araçlarla çekecek.

ALKOLLÜYE İZİN YOK!
Spor alanına alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde olduğu anlaşılan kişilerin girmeleri engellenecek. Müsabakalara girişte pankart, afiş ve diğer malzemelerin kontrolü yapılacak. Belirlenen esaslara aykırı yazı, şekil, ibare ve malzemeyi spor alanına alınmayacak.