'İktisat'lı Eda

İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'un kızı Eda, TMSF'deki kasasını almak için yargıya gitti. 'İçinde doğumumda takılan pembe kurdeleli altınlar var' dedi. Ancak talebi reddedildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2012 Güncelleme 24 Eylül 2012, 00:00
’İktisat’lı Eda

İÇİNDEKİLER

İşadamı Erol Aksoy, 1984 yılında Denizlili Ergür ailesinden İktisat Bankası'nı devraldı. İddiaya göre, bankacılık mevzuatı için gerekli olan asgari 5 sayısını tamamlamak için o dönem henüz 6 yaşında olan kızı Eda Deniz Aksoy'u bankaya ortak yaptı. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 954.1 milyon dolarlık borç nedeniyle 2001'de bankaya el koydu. Aksoy ailesinin fertlerine ait kasalar da TMSF'nin eline geçti. O kasalardan biri ise Eda Deniz Aksoy'a aitti. İşte Eda Deniz Aksoy, o kasanın iadesi için 3 yıl önce dava açtı.

TMSF: KENDİSİ DE BORÇLULAR ARASINDA
Eda Deniz Aksoy, dava dilekçesinde "Babam 2006'da borçlular listesinden çıkarıldı. Ancak Fon'un protokol hükümlerine uyulmadığı iddiasıyla yeniden borçlular listesine alındı. Bu nedenle 2008'de bana büyükannemden kalan banka kasasına el konuldu. Kasada, mücevherler ile doğumumda takılan altınlar vardı" dedi. Aksoy doğumundaki altınlara kanıt olarak da üzerindeki pembe kurdeleleri gösterdi. Ancak bankaya savunma gönderen TMSF, Eda Deniz'in borçlular arasında olduğunu belirtti ve yapılan işlemin yasal olduğunu kaydetti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi de Aksoy'un talebinin reddine karar verdi. Aksoy'un mahkemenin kararını temyiz edeceği öğrenildi.

ZENGİN AİLENİN FOTOĞRAFÇI KIZI
İktisat Bankası ile Show TV'nin eski sahibi Erol Aksoy'un kızı Eda Deniz, 15 Haziran 1986'da Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya geldi. Ancak o sosyetik bir yaşamın aksine sanata yöneldi. Sanat tarihi okuyan Eda, ABD'ye yerleşti. 11yaşından beri fotoğraf çeken Eda Deniz, dünya çapında bir fotoğraf sanatçısı olmak için çalışmaya başladı. Eda, bir röportajında ailesinden para almadığını söylemişti.

KOÇ BURSUYLA ABD'DE OKUDU
1946'da Denizli'de doğdu. Koç'un kurucusu olduğu Türk Eğitim Vakfı bursu ile ABD'deki Harward Üniversitesi'nde okudu. Dünya Bankası'nda çalışırken Turgut Özal ile tanıştı. 1981'de İktisat Bankası'nı devraldı. Bankanın 1994 yılı karı, 612 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Ardından medya sektöründe de yer aldı. Ancak 2001'de İktisat Bankası'nın batmasıyla Aksoy'un adı da artık adliye koridorlarına yansıdı.

ALİ OKTAY