Damacana sulara ''cep''ten takip

Sağlık Bakanlığı, damacana suların uygun ortamda üretimi ve dağıtımı için bir dizi önlemi uygulamaya sokacak.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2012, 00:00 Güncelleme 07 Ağustos 2012, 12:07
Damacana sulara ’’cep’’ten takip

İÇİNDEKİLER

Damacana suların uygun ortamda üretimi ve dağıtımı için bir dizi önlemi uygulama kararı alan Sağlık Bakanlığı, üretim tarihi gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verilecek damacanaların, tıpkı ilaçlar gibi takip sistemiyle izlenmesini hedefliyor.

Vatandaşların bu bilgilere cep telefonundan bile ulaşabilmeleri, bakanlığın hedefleri arasında yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, damacana su denetimleri ve alınacak önlemlerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

2009 yılının Temmuz ayından sonra damacana sularla ilgili ruhsat yetkisinin valiliklere devredildiğini, denetimlerin ise hem valilikler hem de Sağlık Bakanlığı'nca yapıldığını anlatan İlter, üretim kapasitesi en düşük firmanın bile 4 kez il halk sağlığı müdürlüğü, bir kez de Sağlık Bakanlığı olmak üzere yılda 5 kez denetimden geçtiğini söyledi.

Satış noktaları

Denetimlerde piyasadaki satış noktalarının da gözden geçirildiğini belirten İlter, dolumdan satış aşamasına kadarki süreçte sıkıntılar belirlendiğini söyledi.

Üreticilerin satış noktaları üzerinde denetim uygulamadığını belirten İlter, ''AB mevzuatına uygun çıkarılan yönetmelik bu konuda net değil. Biz bu yönetmelikte değişikliğe giderek üretici firmaya satış noktası bazında da daha fazla sorumluluk yükleyeceğiz. Üretici firma damacana suyun güvenliği konusunda kaynaktan tüketiciye ulaşıncaya kadar sorumlu olacak'' şeklinde konuştu.

''Uygunsuzluk tespit edilen seriler toplanır''

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, ''Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen su markalarının satışının sürdüğü'' iddiasına da şu yanıtı verdi:
''Denetimler sırasında uygunsuzluk tespit edilen serilerle ilgili toplatma kararı verilir ve firmaya uygunsuzluğu gidermesi için 1 haftalık süre verilerek tesisi kapatılır.''

Alınacak önlemler

Hüseyin İlter, damacana suların güvenliğinin artırılmasına yönelik alınacak önlemlerle ilgili de bilgi verdi.
Alınacak önlemlerin başında Ambalajlı Su Takip Programı'nın hızlandırılması geldiğini bildiren İlter'in verdiği bilgiye göre şu düzenlemeler uygulamaya sokulacak:
-Üretim tarihi, kaç kez dolum yapıldığı, üretici firma gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verilecek damacanalar, tıpkı ilaçlar gibi takip sistemiyle izlenecek.
-Vatandaşlar bu bilgilere cep telefonundan bile ulaşabilecek.
-Dolum tesislerinde etkin yıkama, durulama ve dezenfeksiyon yapabilen su dolum makinelerinin kullanılması için önlem alınacak, firma modernizasyonu sağlanacak.
-Satış noktaları ve nakil araçlarının modernizasyonu, üretici firma bilgilendirmesi, uygun koşullarda depolama ve satış sağlanacak.
-Su Takip Programı'nın hazırlık aşamaları hızlandırılacak ve firmalara ait laboratuvar verileri dahil her türlü veri anlık izlenebilecek.
-Üretici firmalar su dolumundan tüketiciye ulaşım aşamasına kadar sorumlu tutulacak ve oto kontrol mekanizması geliştirilecek.
-Damacana kullanım süresi ve dolum sayısına kısıtlama getirilecek.