Öğrenci işçi oldu

Bakanlık, bir ilke imza attı...14 milyon öğrenci 'çalışan' sınıfına girdi. Böylece okul kazaları 'iş kazası' kabul edilecek. Can kaybı durumunda talebenin ailesine tazminat ödenecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Temmuz 2012 Güncelleme 23 Temmuz 2012, 01:24
Öğrenci işçi oldu

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da okulda lavobanın üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz, herkese ders oldu! Çalışma Bakanlığı, 14 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren önemli bir adım attı. Öğrenciler tıpkı bir işçi gibi "çalışan" statüsüne alınacak ve okuldaki kazalar "iş kazası" olarak tanımlanacak.

AİLEYE 220 BİN TL ÖDEME
Meclis, tatile girmeden önce İş Güvenliği Yasası kapsamında, dışarıda görevli olarak herhangi bir aktivitede bulunan herkesi "çalışan" sınıfına koydu. Öğrenciler de "çalışan" sınıfına girmiş oldu. Böylece, okullarda meydana gelen kazalar "iş kazası" olarak kabul edilecek. Okul yönetimleri, öğrencilerin başına gelen kazalardan mesul tutulacak. Bu durumda öğrencinin, okul içinde meydana gelen yaralanmalı veya ölümlü kazalarından, okul yönetimleri ve Milli Eğitim Bakanlığı sorumlu olacak. Üstelik sadece okul içinde değil, okula giderken bile öğrencinin başına bir şey gelse, sorumlusu yine okul yönetimi olacak. Bir öğrencinin, okulda yaşanan bir kazada ölmesi durumunda ise Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencinin ailesine tam 220 bin lira tazminat ödemek zorunda kalacak.

TEDAVİ OKULDAN
Okul yönetimi, kaza sonucu yaralanan öğrencinin yani "çalışanın", tedavi bedelinin tamamını karşılayacak. Tazminat ise yine okul yönetimi yani "işveren" tarafından öğrencinin ailesine ödenecek.

EFE BOZ ÖRNEĞİ!
Maltepe'de
anasınıfına giden Efe Boz (6), 12 Mayıs 2010 tarihinde öğretmeninden izin alarak tuvalete gitmişti. Küçük çocuk ellerini yıkarken düşen lavabonun altında kalarak feci şekilde can vermişti. İşte Efe Boz'un ölümü, yeni yasaya göre yüksek miktarlı tazminat gerektiren "ölümlü iş kazası" sınıfında değerlendirilecek. Bakanlık, okulda ölümlü kaza durumunda, öğrencinin ailesine tazminat verecek.

Şerife Güzel