Ölüm kapanı

Esenyurt'taki yangında can veren 11 işçiden 7'sinin cesedi ailelerine teslim edildi. İşçilerin "elektrik kapanı" yüzünden dışarı çıkamadığı iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2012 Güncelleme 14 Mart 2012, 01:51
Ölüm kapanı

İÇİNDEKİLER

İstanbul' da üç şantiye çadırında çıkan 11 işçinin öldüğü yangına ilişkin soruşturma sürüyor. Esenyurt'taki faciayla ilgili "İşçiler neden kaçamadı" sorusunun yanıtı ise halen aranıyor. Şu an için ağırlık kazanan ihtimal, işçilerin "elektrik kapanı"na kapıldığı yönünde. Buna göre, yangında alevler çadıra gelen elektrik kablolarını eritti. Çadırın metal aksamı ve ranzalar kablolarla temas edince elektrik kapanı oluştu. İşçiler de, yüksek akıma kapıldı ve kaçamadı. İş güvenliği uzmanı İbrahim Arıgüzel bu ihtimali, "Eğer çadırda kaçak akım rölesi yoksa yangın süresince elektrik akımı devam etmiş olabilir. Eriyen elektrik kablolarının çadırın metal aksamına temasıyla da çadır elektrik kaplanmış olur. İşçilerin küçük bir teması hayatlarına mal olmuş olabilir" diye değerlendirdi. Adli Tıp Kurumu da cesetlerde elektrik çarpması izi aradı. Otopsi süreci, tanınmayacak şekilde yanan işçilerin kimliğinin tespit edilmesi için ailelerinin DNA örneği vermesiyle başladı. Kimliği belirlenen 7 kişinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Ahmet Yahal Tokat'ta, Fatih Acun Samsun'da, Sevdin Özen Van'da, Ahmet Keskin Bartın'da, Seyfettin ve İsa Topal ise Ordu'da defnedilecek. Hakim Alican'ın cenazesi ise dün ikindi namazını müteakiben İstanbul'da toprağa verildi.

ÖLDÜKTEN SONRA SİGORTA YAPILMIŞ
Bahçeşehir'de yaşayan Dr. Bülent Kerimoğlu, yangında can veren işçilerden Sevdin Özen ve Çetin Coşkun'un "Öldükten sonra sigortalandığını" iddia etti. Yakınlarından işçilerin TC kimlik numarasını alarak SGK'da sorgulama yaptığını belirten Dr. Kerimoğlu, "Orada can pazarı yaşanırken bir yandan da işveren temsilcisi alelacele sigorta yaptırmış. Üç aydan beri İstanbul'da çalışan iki yurttaşımızın sigortası pazar günü internet üzerinden olay sonrasında yapılmış. Yaşamayan biri için sigorta yaptırmak mümkün değil. Ama henüz Adli Tıp'ta tespit yapılmadığı için bu yapılmış olabilir" dedi.

ARKADAŞLARI İÇİN CANINI VERDİ
Ordu Kumrulu Ahmet Yahal'ın yangın başlayınca dışarıya çıktığı, ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar çadıra girdiği öğrenildi. 3 çocuk babası Yahal'ın babası Hakkı Yahal, şunları söyledi: "Ahmetim, yangın esnasında hemen uyanarak dışarı çıkmış. Arkadaşlarının çığlıklarını duyunca yeniden içeri girmiş. Arkadaşlarını kurtarmak istemiş. Ama olmadı. Oda arkadaşları ile aynı kaderi paylaştı. Buna yürek dayanmaz. Eşi, çocukları perişan, bunu nasıl anlatacağız."


Hasan AY- Hanefi CEYHAN- Deniz DERİN