Ağır hava

Şırnak Uludere'de önceki gece bir grup, katırlarla Türkiye sınırına sızdı. Gediktepe ve Dağlıca baskınlarının katırlarla yapıldığını bilen güvenlik güçleri, hemen düğmeye bastı. Bölge bombalandı. Hava harekatında ölen 35 kişinin ise sigara ve mazot kaçakçılığı yapan köylüler olduğu ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2011 Güncelleme 30 Aralık 2011, 01:35
Ağır hava

İÇİNDEKİLER

Güvenlik güçleri önceki gün kalabalık bir grubun Kuzey Irak'tan Türkiye sınırına doğru ilerlediğini belirledi. Bunun üzerine İnsansız Hava Araçları (İHA) bölgeye gönderildi. İHA'lar, önceki akşam saatlerinde; Şırnak Uludere'ye bağlı, sınırın sıfır noktasındaki Ortasu Köyü karşısındaki Irak topraklarında, hareket halinde bir grup bulunduğunu belirledi. Katırlarla hareket eden grubun görüntüleri, hemen Harekat Komutanlığı'na iletildi. Grup sınıra ulaşmak üzereyken hava harekatına karar verildi. Diyarbakır'dan 21.30'da havalanan F-16'lar, yaklaşık bir saat boyunca bölgeyi ateş altına aldı.



29'U AYNI AİLEDEN...
Gün ağardığında ise Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen manzara ortaya çıktı. Zira terörist sanılarak vurulanların, köylüler olduğu anlaşıldı. Hava harekatında ölen 35 kişinin Şırnak'ın Ortasu ve Gülyazı Köyü'nden giden kaçakçılar olduğu öne sürüldü. Harekatta ölen 29 kişinin ise Gülyazı Köyü'nde yaşayan Encü ailesinden, kardeş, kuzen ya da yeğen olduğu belirlendi. Köylüler, "Mazot kaçırıyorlardı, dönüş yolundaydılar. Gece sesleri duyunca vurulduklarını anladık. Sabah giderek cesetlerini topladık" dedi. Savcılık ise cenazeleri otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumu'na göndermek istedi. Köylüler, yakınlarını vermek istemeyince Şırnak Valiliği ile temasa geçildi. Valilik, otopsi işleminin Uludere'de yapılmasını benimsedi. Bunun üzerine helikopterlerle Malatya ve Diyarbakır'dan Adli Tıp uzmanı getirildi. Şırnak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada "Konu ile ilgili gerekli adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi.

'GEREĞİ YAPILACAK'
Şırnak ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, "Terörist kastı ve zannı ile yapılan bir hava operasyonu var. Ölenlerin çoğu 30 yaşın altında. Cesetler Başbakan'ın talimatıyla otopsiye yollandı. Gereği yapılacaktır" dedi. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan saldırı sırasında Başbakanlık Resmi Konutu'nda çalışmasını sürdürüyordu. Konuyla ilgili ilk bilgilerin Erdoğan buradayken geldiği öğrenildi. Başbakan, evine gece 01.00'de gitti. Erdoğan'ın konuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le de bir telefon görüşmesi yaptığı ve bilgi aldığı belirtiliyor.



PKK'NIN KAZANÇ KAPISI
Sınır halkının geçim kaynağı kaçakçılık. Katırlarla Kuzey Irak sınırına geçen köylüler; buradan aldıkları sigara, çay ve akaryakıtı Türkiye'ye sokuyor. Kaçakçıların bu faaliyeti terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturuyor. Emniyet'in verilerine göre sınırdaki uyuşturucu, sigara ve akaryakıt kaçakçılığını PKK organize ediyor. Örgüt, bölgeden geçen kaçakçılardan her ürün başına yüzde 7 komisyon alıyor. Örgütün en önemli gümrük kapılarından birisi ise Uludere'de bulunuyor. Teröristlerin ifadesine göre PKK'nın Uludere'de yıllık kazancı 60 milyon lirayı geçiyor.

İŞTE TERÖRÜN GÜMRÜK TARİFESİ
Mazot ve benzinden (yaklaşık 4x18 litre) katır başına 3 dolar
Şeker 2x50 kg çuvallarda katır başına 5 dolar
Çay 2x25 kg kutularla katır başına 7 dolar
Sigara 2x50 kutularda katır başına 7 dolar
Uyuşturucu madde baz morfin (ham olarak) de kilo başına 25 dolar
Uyuşturucu madde işlenmiş ise kilo başına 65 dolar

FEHMAN İSTİHBARATI!
Sınır ötesi operasyona ilişkin önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre Kuzey Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesinde gerçekleştirilen operasyon öncesinde terör örgütü PKK'nın önemli ismi Fehman Hüseyin'in hareket halinde olduğu istihbaratı alındı. Bu gelişme üzerine olayın yaşandığı bölge izlenmeye başlandı.



ORGENERAL ÖZEL YAKINDAN İZLİYOR
Hava harekatı sonrasında Genelkurmay tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi: "Olayın meydana geldiği yer, bölücü örgütün ana kamplarının olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir. İstihbarat sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu grupların saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmıştır. Saldırılarda patlayıcıların yük hayvanları ile Irak'tan getirilerek sınırdan içeri sokulduğu da terörist ifadeleri ile ortaya çıkmıştır."

3 BOYUTLU İNCELEME
Bu arada Genelkurmay, olaya ilişkin inceleme başlattı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yakından takip ettiği sürece ilişkin incelemenin 3 boyutlu yapıldığı belirtildi. Buna göre inceleme PKK'nın kaçakçı görünümü ile sınırdan sızma planı, örgütün "siviller vuruluyor" propagandası yapmak için istihbarat şaşırtması ve hava saldırısında ölenlerin parmak izi ve DNA incelemesi şeklinde gerçekleştiriliyor.

Ceyda KARAASLAN- Ufuk KÖROĞLU -
Faysal KARADENİZ - Sekvan KÜDEN-Ersan ATAR - Yahya BOSTAN