Öldürülen PKK'lı sayısı 27 oldu

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, Cudi Dağı'nda düzenlenen son operasyonlarda 27'si ölü 32 teröristin silahlarıyla ele geçirildiği bildirildi.

Giriş Tarihi 24 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 24 Aralık 2011, 10:07
Öldürülen PKK’lı sayısı 27 oldu

İÇİNDEKİLER

Cudi Dağı'nda düzenlenen son operasyonlarda ölü ele geçirilen teröristler arasında PKK'nın sözde Cudi Dağı sorumlusunun da bulunduğu bildirildi.

Şırnak Valiliğince yapılan açıklamada, terör örgütünün acımasız pençesinde yıllardır acı çeken, canını, malını ve alın teriyle kazandığı rızkını gasp eden teröriste karşı bölge halkının her ortamda devletin yanında olduğu belirtildi. Açıklamada, halkın sağladığı bilgiler doğrultusunda bölgede bulunduğu tespit edilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Şırnak'taki Cudi Dağı bölgesinde geniş kapsamlı operasyon düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, 10 Aralık'tan itibaren yapılan değerlendirmeler neticesinde Cudi Dağı'nda barındığı tespit edilen teröristlere yönelik operasyon planı hazırlandığı ve iki aşamalı harekat düzenlendiğine değinilerek, 19 Aralık sabahı, mağaraların da bulunduğu bölgede, taarruz helikopterleri desteğinde, profesyonel komando birliklerinin indirildiği ve derin vadilerin bulunduğu bölgede gece görüş teçhizatı ile yapılan aramalarda, çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildiği ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Dik yamaçlarda ve mağaraların içerisinde olduğu değerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarına teslim olmaları çağrısında bulunulmuş ancak, herhangi bir karşılık alınamamıştır. Dar bir girişi olduğu tespit edilen mağaraya dikkatli bir şekilde yaklaşılması esnasında mağara içerisinden birlikler üzerine ateş açılmış, kısa süreli bir temas yaşanmıştır. 'Teslim ol' çağrısına ateşle karşılık veren teröristlerden biri, karşı ateş ile mağara önünde etkisiz hale getirilmiş, diğer teröristin ise içeriye kaçtığı tespit edilmiştir. İçerideki teröristlerin teslim olmaları için gün boyu ikna çalışmaları sürdürülmüştür.''

Valiliğin açıklamasında, 20 Aralık günü bölgedeki birliklerin çekilmeyeceğini anlayan ve ikna gayretleri sonucu bir teröristin teslim olduğuna dile getirilerek, şunlar kaydedildi:

''Aynı mağarada sözde Botan saha sorumlusunun yardımcısının da bulunduğu bir grup teröristin ve diğer mağarada ise sözde Cudi Dağı sorumlusunun da bulunduğu başka bir grubun içeride olduğu tespit edilmiştir. Mağaralardan karşı ateş açılmasına rağmen, bölücü terör örgütü mensuplarının sağ olarak teslim alınması için dünyada örneği görülmeyen bir şekilde sabırla ikna çalışmaları sürdürülmüş ve iki bölücü terör örgütü mensubu sağ olarak teslim alınmıştır.''

Cudi Dağı bölgesindeki operasyonlar süresince 5'i sağ, 27'si ölü toplam 32 teröristin etkisizleştirildiği ayrıca, bol miktarda silah, teçhizat, telsiz, telefon malzemesi ele geçirildiği ve adli makamlar bilgilendirilerek gerekli işlemler başlatıldığı belirtilen açıklamada, etkisiz hale getirilen teröristler arasında terör örgütünün sözde Botan saha sorumlu yardımcısı ''Rubar'' kod adlı ve sözde Cudi Dağı sorumlusu ''Serbest Haruni'' kod adlı teröristlerin de bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğü ve Şırnak halkının huzur ve güvenliği için, halkımızla el ele, yaz kış, gece gündüz demeden, başta çocuklarımız olmak üzere halkımızı zehirleyen, canına, malına, ailesine, geleceğine, değerlerine ve kültürüne kast eden bölücü eşkıya ile mücadeleye devam etmeye kararlıdır'' denildi.
İnsansız Hava Araçlarıyla Belirlendiler

İnsansız hava uçaklarınından elde edilen görüntülerde çok sayıda terörist tespit edildi.

Bölgeye jandarma özel harekat ve polis özel harekat timleri indirildi.

Teröristler mağaralarda sıkıştırıldı. Teröristlerin teslim olması için uzun süre uğraş verildi. Ancak teröristler ateşle karşılık verdi.

Çıkan çatışmada Uzman Çavuş Mehmet Bostanoğlu şehit oldu. Uzman Çavuş Mehmet Bostanoğlu'nun şehit olduğu haberi Mersin'de yaşayan annesi Sıdıka Bostanoğlu'na Garnizon Komutanlığı'nda görevli komutanlar tarafından verildi. Şehitin Mersin'de yaşayan ailesi acı haberle yıkıldı.
Aralarında Cudi Dağı sorumlusu Serbest Haruni'nde bulunduğu 32 terörist etkisiz hale getirildi.

Cehennem Deresi Sorumlusu Öldürüldü

İdil ilçesi kırsalında yürütülen operasyonda ise Cehennem Deresi sorumlusu Agit Batman kod adlı terörist öldürüldü.

ÖLEN PKK'NIN ÜZERİNDEN 10 BİN LİRA ÇIKTI

Bu arada Şırnak'ın İdil ve Güçlükonak ilçeri arasındaki Cehennem Deresi'nde dün öldürülen PKK'nın sözde bölge sorumlusu 'Agit Batman' kod adlı Yusuf Aktara'nın üzerinden İdil İlçesi'nde daha önce işlenen bazı cinayetlere ilişkin bilgi notları ve belgeler çıktı. Güvenlik görevlilileri, bu belge ve bilgiler üzerine cinayet dosyalarını yeniden açarken, bir çok cinayetin aydınlatılabileceği belirtildi. Üzerinde iki ayrı sahte kimlik bulunan PKK'lı Aktara'nın cebinden de yaklaşık 10 bin lira çıktı.

PKK'nın sözde bölge sorumlusu Aktara'nın etkisiz hale getirilmesiyle ilgili detayla da ortaya çıktı. Bölgede daha önce teslim olan PKK'lıların verdiği bilgiler üzerine Cehennem Deresi'nde yaklaşık 80 kişilik jandarma ve polisin özel timleri operasyon düzenledi. Operasyonda yaklaşık 50 mağara tek tek arandı. Güvenlik güçleri zeminin ıslak olması üzerine bir ayak izini takip etti. Ayak izlerinin bir mağaraya girdiğini belirleyen güvenlik güçleri, PKK'lının da içeride bulunduğunu tespit etti. Mağaranın girişinde 'Teslim ol' çağrısına Aktara'nın ateşle karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmada PKK'lı ölü olarak ele geçirildi. PKK'lı Aktara'nın cesedi otopsi yapılmak üzere Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

TERÖR'ÜN BELİ KIRILDI

Terörle mücadelede devletin tüm birimlerinin birlikte mücadelesi, sonuç vermeye başladı. Hatay, Mersin, Şırnak, Bingöl ve Diyarbakır'da düzenlenen operasyonlarda, terörle mücadelede yeni konsept beraberinde başarıyı getirdi. Asker ve polis özel harekatın, hava desteği ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 'nokta operasyonlarda' PKK kampları yerle bir edildi. PKK dört ay içerisinde 362 zayiat verdi, 500'ün üzerinde terörist teslim oldu.

İŞTE O OPERASYONLAR:

- Hakkari'ye sadece 30 km mesafedeki PKK'nın 'efsane' kamplarından Kavaklı, Jandarma ve Emniyet Özel Harekat'ın ortak operasyonuyla yerle bir edildi.
-Kazan Vadisi'nde 54 terörist etkisiz hale getirilirken şehit verilmedi.
-Şırnak'ta Cudi Dağı'nda PKK'nın karargah olarak kullandığı 7 katlı mağarada kıstırılan 3 terörist, güvenlik güçlerinin 4 saat süren ikna çalışması sonucu teslim oldu. Birbirine ipten merdivenlerle geçişli 7 katlı mağara kullanılamaz hale getirildi.
-Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 8 Aralık'taki hava destekli operasyonda 1 PKK'lı öldürülürken güvenlik güçleri 7 örgüt mensubunun da teslim olmasını sağladı.
-Diyarbakır ve Elazığ arasında bulunan, Görese Dağı'nda kıstırılan 50 PKK'lıya yönelik 5 günlük bir operasyon başarıyla tamamlandı. Aralarında PKK'nın sözde üst düzey sorumlularının da olduğu 21 kişi ölü olarak ele geçirildi.

ÖRGÜT KUZEY IRAK'A ÇEKİLEBİLİR

Emre Uslu: Nokta operasyonlarının yapılmasında bölge sorumlularının etkisiz hale getirilmesi amaçlanıyor. Bölge sorumlularının tespit edilip etkisiz hale getirilmesi üst düzey bir istihbarat gerektirir. Şu soruyu sormak lazım: Neden şimdi? Bunun da iki ihtimali vardır. Birincisi devlete bu bilgi geliyordu ama kullanılmıyordu. Bunun adı ihanettir. İkincisi PKK içindeki çatışmaların bu istihbaratta ve çözülmede etkili olduğunu düşünüyorum. Şu anda yaşanan şey, PKK'nın içindeki savaşçı gurubun tasfiyesi. PKK yakında Kuzey Irak'a çekileceğini duyuracak. Terör örgütü şu anda düğümlenmiş bir duruma geldi.

Emekli Kurmay Albay Mithat Işık: Bölgede daha önce karmaşık bir güvenlik bürokrasisi vardı, faaliyete geçilmesi zaman alıyordu. İstihbarat paylaşımının hızlanmasıyla teröre verilen tepki süresi kısaldı. Böylece teröristler kaçamadan etkisiz hale getirildi.

USAK Terör Uzmanı Mehmet Yeğin: Operasyonlarda profesyonel kişilerin görev alması çok önemliydi. Kışın fazla operasyon yapılmaz ama bu dönemde operasyon yapılması PKK'ya ağır darbe verdirdi.

BİLGESAM Başkanı Atilla Sandıklı: Son operasyonlardan sonuç alınmasında nokta istihbaratlar etkili oldu. Gerek Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat hatta Hava Kuvvetleri birbiriyle iş birliği içinde operasyonlar yaptı. Başarının sırrı hem istihbaratta hem de başarılı operasyonlardadır.

Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yard. Doç. Sait Yılmaz: Kışın bölgede bulunmaları onlara pahalıya patladı. Geçmişte de olduğu gibi kurumlarımız rekabet içinde değil başarıya ulaşmak için iletişim halinde operasyonlar yapıyor. Özellikle üst düzey yetkililerinin etkisiz hale getirilmesi PKK'ya ağır bir darbedir.

Emekli Kurmay Albay Mesut Ülker: İstihbarat paylaşımı ve terörle mücadelede koordinasyon etkisini gösteriyor. Terör örgütü artık bölge halkından destek bulamıyor.