Aile hatası

Koruyucu ailenin büyüttüğü çocuk, bir gün ortaya çıkan öz babasına geri verildi. Ama ne baba, ne de aile bunu istedi! Kimse düzeltemedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2011 Güncelleme 11 Aralık 2011, 01:52
Aile hatası

İÇİNDEKİLER

Sosyal Hizmetler yetkilisinin ısrarı, sosyal köstekler haline geldi! Bursa'da, henüz 11 yaşındaki T.Y., babası tarafından yurda bırakılmıştı. Küçük çocuk, 2006'da koruyucu ailelik yapması uygun görülen G. ailesinin yanına yerleştirildi. 6 yıl boyunca yapılan tüm incelemelerde T.Y.'nin bakımında hiçbir sorun çıkmadı. Ancak SHÇEK'e bağlı Sevgi Köyü Toplum Merkezi'ndeki görevli Ş.D., T.Y.'nin babası H.Y., oğlunun durumunu sormak için merkeze gelince "Çocuğunu almak ister misin?" diye sordu. Baba H.Y. de "Her baba çocuğuyla birlikte olmak ister" dedi.

MAHKEME 'HAYIR' DEDİ
İşte bu söz üzerine T.Y., G. ailesinden alındı. Aile ise kurumdan şikayetçi oldu. Aynı zamanda Ş.D.'nin tehditkar tutumları nedeniyle de suç duyurusu yaptı. Fakat Bursa 2'nci Çocuk Mahkemesi, T.Y.'nin öz babaya verilmesini uygun gördü. Ş.D. hakkında ise soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti. Ne var ki, verilen bu karar ne koruyucu aileyi, ne T.Y.'yi, ne de öz babayı mutlu etti. Koruyucu anne N.G. ve öz baba H.Y., küçük çocuğun koruyucu ailede kalması gerektiğini söyledi.

'OĞLUM MUTLUYDU'
Koruyucu anne N.G., ellerinden alınan T.'nin kendilerine, "Bana pazarda 5 lira harçlıkla sebze-meyve sattırıyorlar" dediğini iddia etti. Her yıl teşekkür belgesi alan çocuğun okul başarısının da düştüğünü iddia eden N.G., "Her iki taraf da büyük bir travma yaşadı. Ben iki defa felç geçirdim. En çok da T. mağdur oldu. Kimsenin buna hakkı yoktu. Çocuk çok üzgün" diye konuştu. Öz annesinin yıllardır kayıp olduğu öğrenilen T.Y.'nin babası H.Y. ise şunları söyledi: Oğluma iyi bir hayat sağlamak isterim ama elimden bir şey gelmiyor. Sosyal hizmetler yetkilisi bana 'Oğlunu görmek ister misin?' deyince ben de doğal olarak "Evet" dedim. Sonra bir baktım çocuğu bana getirdiler. Bu karardan bir şey anlamadım! Oğlum, koruyucu ailenin yanında mutluydu. Hâlâ onların yanına gidiyor. Ama şimdi mutsuz...

* Sevgi Köyü Müdürlüğü, koruyucu aile uygulamasının öz ailenin maddi şartları iyileşinceye kadar sürdüğüne dikkat çekti. T.Y. için bu şartların oluştuğu ve babası da istediği için çocuğun öz babaya verildiği aktarıldı. Yetkililer, T.Y. için maddi yardım yapıldığını ve her şeyin usulünde ilerlediğini açıkladı.