Evren'e yargı yolu açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Savcı Murat Demir soruşturma için görevlendirildi. 3 binin üzerindeki suç duyurusu incelenecek. İddianame düzenlenirse 12 Eylül darbecileri için yargılama başlayacak.

Giriş Tarihi 08 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 08 Nisan 2011, 11:32
Evren’e yargı yolu açıldı

İÇİNDEKİLER

12 Eylül darbesinin yargılanması için düğmeye basıldı. Geçici 15. Maddenin referandumla anayasa'dan çıkarılması üzerine yapılan suç duyurularını tasnif eden Ankara cumhuriyet başsavcılığı, savcı Murat Demir'i darbe soruşturmasını yürütmek üzere görevlendirdi. Özetle Türkiye geldiği bu kritik noktada, geçmişiyle yüzleşecek, geleceğini yeniden biçimlendirecek.

12 EYLÜL YARGILANIYOR

Darbecilere dokunulmazlık zırhı getiren geçici 15. maddenin referandumda Anayasa'dan çıkarılmasından sonra 12 Eylül darbesinin yargılanmasına yönelik önemli bir adım atıldı.

TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ SORUŞTURMASI

Türkiye'nin ilk kez "yapılmış bir darbe ile hesaplaşması"na sahne olacak 12 Eylül 1980 cunta yönetimi ile darbede görev alan asker, memur ve sivillerle ilgili soruşturmayı yürütecek savcı belli oldu.

Tarihi soruşturmayı Murat Demir yürütecek.

Savcı Demir'in işi ise oldukça zor, zira binin üzerindeki suç duyurusu evrakını inceledikten sonra, şüphelileri tek tek ifadeye çağıracak.

Başvurular 'doğrudan mağdur olanlar' ve 'yakınını kaybedenler' olarak ikiye ayrılacak. Haksız fişlemeler sonucu işten atılan binlerce insan için de ayrı bir bölüm oluşturuldu.

BALYOZ BELGELERİ İSTENDİ

Türkiye'nin en geniş soruşturması kapsamında savcılık çok çarpıcı ilk adımı da attı. Savcı Demir, Balyoz darbe planı soruşturmasını yürüten savcılıktan Balyoz Davası kapsamında ele geçirilen orijinal 12 Eylül Darbe Belgelerini istedi.

HAYATTA OLAN EMEKLİ ÜÇ GENERAL YARGILANABİLİR

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, emekli Orgamiral Nejat Tümer ve emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın TCK'nın 147'inci maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men edenlerle bunları teşvik etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle yargılanması isteniyor.

Türkeş döneminin en uzun süreli Ülkü Ocakları Genel Başkanlığını yapan ve referandumda evet oyu verdiği için Bahçeli'nin tepkisini çeken Alaaddin Aldemir'in de bu davaya ilişkin önemli bir çağrısı vardı.

İddianame düzenlenmesi halinde, dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkında Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılması bekleniyor.