Önce üfle sonra atla!

Babadağ'da, yamaç paraşütü kazalarına karşı harekete geçen kaymakamlık, atlayış öncesi alkolmetre uygulamasına başladı

Giriş Tarihi 07 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 07 Nisan 2011, 09:50
Önce üfle sonra atla!

İÇİNDEKİLER

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan bin 900 metre yükseklikteki Babadağ, son yıllarda yerli ve yabancı yamaç paraşütü tutkunlarının gözdesi haline geldi. Bölgede her yıl ortalama 50 bin kişi Ölüdeniz manzarası eşliğinde yamaç paraşütü yapıyor. Ancak özellikle alkol aldıktan sonra atlayış yapan yabancı turistler zaman zaman kaza geçiriyor.

'MERKEZ OLACAK'
Bu kazaların önüne geçmek isteyen Fethiye Kaymakamlığı, geçen yıl atlayış yapacaklar için alkol muayenesi uygulamasına başladı. Bu çerçevede, atlayıştan önce alkolmetreyle ölçüm yapılarak alkollü oldukları tespit edilen turistlerin atlayış yapmalarına izin verilmiyor. Bu uygulama sonrası 2009'da 10 paraşüt kazasının meydana geldiği Babadağ'da, 2010'da atlayış sayısı yüzde 60 artarak 55 bine ulaştığı halde yalnızca 5 kaza yaşandığı bildirildi. Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz da kazaları önlemek için çeşitli önlemler aldıklarını söyleyerek, "Denetimsiz atlayışların önüne geçmek için giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Kontroller, uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun olarak yapılıyor.

Atlayış yapacak kişileri alkolmetreye üfleterek alkol kontrolü yapılıyor. Valilik ve Hava Sporları Federasyonu da bölgede sağlık ekipleri oluşturdu. Acil müdahale ve kaza geçirenlerin en kısa sürede yerleşim merkezine indirilmelerini sağlamak amacıyla bir ambulans da bekliyor. Ayrıca ilkyardım ofisi, 500 kişilik kafeterya, çalışma ofisi ve seyir terasları yaptırıldı. Bu önlemlerle kaza sayısı yarıya indi" dedi. Hisarönü'nden Babadağ'a bağlanacak ve 8 milyon euro'luk (17.4 milyon TL) teleferik projesinin ihalesinin haziran ayında yapılmasını beklediklerini de söyleyen Yılmaz, "Babadağ'a şu anda yılda 100 bin kişi çıkıyor. Projenin hayata geçirilmesiyle turist sayısı ve elde edilen gelir üçe katlanacak. Yamaç paraşütü yapanların sayısı da üç katına çıkacak. Bu da Ölüdeniz'i yamaç paraşütünün merkezi yapacak" diye konuştu.