Bitlis ezber bozdu

Büyük heyecanla beklenen LYS sonuçları dün açıklandı. 7 aday birinciliği paylaşırken 10 bin kişi 'sıfır'ın altında kaldı. Bitlis ise Türkçe-Sosyal puan türünde en başarılı il unvanını aldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Temmuz 2010 Güncelleme 16 Temmuz 2010, 01:41
Bitlis ezber bozdu

İÇİNDEKİLER

Üniversiteye girişin ikinci basamağını oluşturan Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçları, dün sabah açıklandı. 5 oturumda yapılan ve toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiği LYS sonuçlarını, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan duyurdu. Sınav sonucunda 180 barajını aşan 784 bin aday, tercih hakkı kazandı.

Farklı puan türlerine göre 7 aday 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı. 10 bin adayın puanı ise sıfırın altında kaldı. Bitlis ise Türkçe-Sosyal (TS) puan türünde en başarılı il olarak büyük sürpriz yaptı. Matematik-Fen (MF) puan türünde Kırşehir, Türkçe-Matematik (TM) puan türünde Sinop, Türkçe-Sosyal (TS) puan türünde Bitlis en başarılı il oldu. Sınavda Türkçe-Matematik (TM) puanına göre yapılan hesaplamada en başarısız il 252.221 puan ortalamasıyla Şırnak oldu.

GEÇEN YIL 69'UNCUYDU
Sonuçların açıklanması Bitlis'te büyük sevinç yarattı. Geçen yıl başarı sıralamasında 69'uncu olan Bitlis'in başarısı, kentte coşkuyla karşılandı. İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, sonucun tesadüf olmadığını söyledi. Ezber bozduklarını belirten Korkmaz, "Valimizle birlikte tüm liselerin son sınıf öğrencilerini ziyaret ettik. İlk sınavda alınan başarısızlıkları masaya yatırarak, eksikliklerimizi tamamladık. 2'nci sınavda ise böyle bir başarıyı yakaladık" dedi.

'HAKKARİ'Yİ KURTARDIK'
Bu arada sonuçlar Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı hem şaşırttı hem sevindirdi. Yarımağan, "Hakkari Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Hakkari, bir puan türünde sondan onuncu, birinde sondan beşinci, birinde de ortalarda. Demek ki orada bir şeyler yapılmış... Şimdi Ardahan'da sıra. Yani hep aynı il olmasın, değişsin. Biraz gayret gösterirlerse olabilir. Çünkü bir soruyla hemen sıralama değişiyor, sonuncu olmaktan kurtuluyorlar" diye konuştu. Öte yandan kopya çektiği tespit edilen adaylara sevindirici (!) haber Yarımağan'dan geldi. Yarımağan, "Her nekadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı'' dedi. Yarımağan, adayın hangi testten kopya çektiği tespit edilirse o testin iptal edildiğini, diğer testleri geçerli olduğu için puanının hesaplandığını söyledi.

FELSEFE YAPMADILAR
ÖSYM Başkanı Yarımağan, LYS-1 Matematik testinde 760 adayın, geometri testinde ise 3 bin 310 adayın tüm sorulara doğru yanıt verdiğini söyledi. Yarımağan, LYS-2 Fizik testinde bin 736, kimya testinde 6 bin 681, biyoloji testinde ise 993 adayın soruların tamamını doğru yanıtladığını belirtti. Yarımağan, "Ama maalesef bu sınavda da sıfırdan küçük puan alan adaylarımız var. Örneğin fizikte 11 bin, kimyada 4 bin, biyolojide de 2 bin adayın sıfırdan küçük puan aldığını görüyoruz" diye konuştu. ÖSYM Başkanı, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56, Coğrafya-1 testinde 296, LYS-4 Tarih testinde 45, Coğrafya-2 testinde ise 2 bin 200 adayın soruları doğru yanıtladığını belirtti. Felsefe gurubu testinde ise tüm sorulara doğru cevap veren aday olmadığı kaydedildi.