Tartışmalı kongre için ne dedi?

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 11 Temmuz'da gerçekleştirilen SP 4. Olağan Kongresi'ndeki liste krizini parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında anlattı.

Giriş Tarihi 13 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 19 Ağustos 2010, 14:30
Tartışmalı kongre için ne dedi?

İÇİNDEKİLER

Kurtulmuş, kongreyle ilgili tartışmanın Yüksek İstişare ve Onur Kurulu'nda bulunacak kişilerin Genel İdare Kurulu'nda bulunup bulunmaması ile ilgili olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, "Yolumuza devam ediyoruz." dedi.

SP Genel Başkanı Kurtulmuş, 11 Temmuz'da gerçekleştirilen SP 4. Olağan Kongresi'ndeki liste krizini parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında anlattı. Kurtulmuş, kendi istediği birkaç ismin Necmettin Erbakan tarafından hazırlanan listeden çıkartılması üzerine yeni bir liste hazırladıklarını belirtti. Kurtulmuş, 11 Temmuz'da yapılan kongreyle iktidara yürüyüşü başlatacaklarını daha önce belirttiklerini ve kongre sonunda da SP'nin yoluna devam ettiğini söyledi.

SP'nin çift liste olduğu için ufak tefek sancılarla gündeme geldiğini ifade eden Kurtulmuş, listelerde iki genel başkan adayı olmadığını ve bir siyaset, program yarışı yaşanmadığını belirtti. Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Liste geniş istişarelerle yapıldı ve istişarelere uyuldu. Ancak, bu listeyle birlikte esas önemli olan, Yüksek İstişare Kurulu ile ilgili 2008 kongresindeki değişiklikle ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen ihtar yazısının gereği karara bağlandı, Yüksek İstişare ve Onur Kurulu adı altında istişare ve onur kurulumuz onaylandı ve kabul edildi. İki liste arasındaki fark sadece istişare kurulunda bulunan ağabeylerimizin beyaz listede yer almamasıydı. Tüzükte bir kişi iki organda yer alamaz. Bizim beyaz listemizde her bölgeden temsilen il başkanı vardır."

"11 TEMMUZ GERİDE KALDI, BUGÜN 13 TEMMUZ"

Seçimde olanların geride kaldığını belirten Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: "Hiçbir arkadaşımızı geride bırakmadan yürüyüşümüze devam edeceğiz. Yedekleriyle birlikte 105 kişilik bir liste hazırlıyorsunuz. Listede bizim gençlik hareketimizden süzülüp gelmiş 10 yeni genç arkadaşımız var. Çift listenin doğal gereği olarak bazı kişilerin kırgınlıkları olabilir. Söylenmiş lafların önemi yok. Birkaç gün sonra sükunet sağlanır, yolumuza devam ederiz. 11 Temmuz geride kaldı, bugün 13 Temmuz."

SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan'ın 'Süryani üye' açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, böyle bir şey olmadığını, böyle bir tartışmanın söz konusu olmadığını söyledi. Kurtulmuş, tartışmanın Yüksek İstişare ve Onur Kurulu'nda bulunacak kişilerin Genel İdare Kurulu'nda bulunup bulunmaması ile ilgili olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, 'kendisi ile ilgili tasfiye çalışmaları söylemleri' sorusuna ise şu cevabı verdi: "Bu ülkede siyasetçileri millet tasfiye eder. Herkes gördü, tasfiye kongresi değil, takviye kongresi yaptık. Yolumuza devam ediyoruz."

Necmettin Erbakan ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, "Bizim ilişkilerimiz kâğıt üzerinde ya da herhangi bir tüzük gereği olan bir ilişki değildir. Bu siyasi hareketin kurucusudur." dedi.

'Yeşil listede Erbakan'ın kızının ve oğlu Fatih Erbakan'ın isimleri vardı. Beyaz liste Erbakan'ın tasfiyesi olarak yorumlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Kurtulmuş, "Herhangi bir liste üzerinde mutabakat olsaydı, ikinci liste ihtiyacı olmazdı. Ortada mutabakat olmadığı bellidir. Listeleri ben oluşturduktan sonra kendilerine göndereceğimi söyledim. 10 isim belirledim, bırakın da genel başkan bunu belirlesin. Fatih Erbakan başta olmak üzere bazı arkadaşlar benim kendilerine gönderdiğim son listemde vardı. Kendilerinin bize gönderdiği son listede bazı değişiklikler olduğu için biz de birkaç isimde değişiklik yaptık." cevabını verdi.