Sigara fiyatındaki büyük oyun

Sigara fiyatlarındaki sürpriz indirim tiryakiyi sevindirdi ancak bir gerçeği de gün yüzüne çıkardı. Maliye'nin sigaranın üzerindeki vergiyi yüzde 29 oranında artırması sonucu fiyatlarını 7 liraya kadar yükselten sigara firmaları, sürpriz bir kararla fiyatlarını zamdan önceki seviyesine geri çekti.

Giriş Tarihi 08 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 08 Ocak 2010, 17:39
Sigara fiyatındaki büyük oyun

İÇİNDEKİLER

1 paket sigara fiyatının 60 kuruşluk zam nedeniyle önce 7 liraya çıkıp artından 5,50-5,75 TL seviyesine düşmesi tiryakiyi hem sevindirdi, hem kafalarda soru işareti bıraktı. 60 kuruşluk zamma rağmen fiyat artışına gitmeyen sigara firmaları için "Zamma rağmen eski fiyatlardan sigara satıp yine de kar edildiğine göre, demek ki yıllarca tiryakinin cebinden fazladan kazanç sağlanmış" yorumları yapıldı. Sigaradaki sürpriz indirim, sigara firmalarının aşırı kâr oyununun ortaya çıkması olarak değerlendirildi.

KEY'DE İLK ÖDEME TARİHİ BELLİ OLDU... TIKLA-ÖĞREN


VATANDAŞA MÜJDELİ HABER!

İndirim uzun sürmez

Bilgi veren kaynaklar, sürpriz indirimlerin sigara firmalarının kendi aralarında ve Maliye'ye karşı yaptığı bir düello olduğunu da ifade ediyorlar. Buna göre firmalar, yüksek fiyatlı sigaralarda indirime giderek tiryakiyi bu klasmandaki sigaraları tüketmeye teşvik etme taktiği uyguluyor. Yeni indirimle düşük ve yüksek fiyatlı sigaralar arasındaki marj daraldığı için tiryakinin yüksek fiyatlı sigaraya yöneleceği bu sayede firmaların sürümden kar edeceği belirtiliyor. Peki bu taktik tutar mı?

Vergi geliri azalabilir

2010 bütçe rakamları, bu taktiğin fazla sürmeyeceğini, Maliye'nin vergi gelir hedeflerini tutturabilmek için yeni bir vergi artışına gitmek zorunda kalabileceğini işaret ediyor. Maliye, 2010 yılı bütçesini, sigaranın ÖTV'sinden yüzde 41,5'luk artışla, en az 4 milyar 818 milyon lira ilave gelir elde edeceği hesabına göre hazırladı. Artışın yüzde 29'luk kısmı son vergi zamlarıyla yapıldı, 3,3 milyarlık gelir garantiye alındı. Ancak firmalar önce zam yapıp ardından indirime gidince hedef riske girdi. Maliye'nin yeni süreci bir süre izleyeceği, gelir hedefinin riske girmesi halinde sigaranın vergisinde yeni artışa gideceği belirtiliyor.

4.8 MiLYAR EK VERGi

Maliye, 2010 yılı bütçesini, sigaranın ÖTV'sinden en az 4 milyar 818 milyon lira ilave gelir elde edeceği hesabına göre hazırladı. Bu hesaba göre, geçen yıl içtikleri sigaradan dolayı 11 milyar 599 milyon lira ÖTV ödeyen tiryakilerin bu yıl 16 milyar 417 milyon lira ilave vergi vermesi bekleniyor.