YÖK Danıştay'a itiraz etti

Danıştay'a itiraz eden YÖK, farklı katsayının kaldırılması kararının ideolojik değil sosyal nedenlerle yürürlüğe konulduğunu savundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2009 Güncelleme 03 Aralık 2009, 01:09
YÖK Danıştay’a itiraz etti

İÇİNDEKİLER

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Danıştay ile hükümet arasında "ideolojik karar" tartışmasına neden olan katsayı kararına itiraz etti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, itirazın sonucunu beklemeden, yürütmesi durdurulana yakın yeni bir "katsayı" kararı geleceğini açıklarken, "Biz çözüm için dava sonucunu beklemeyeceğiz. Bunu yapmak zorundayız" dedi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, dün de Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra YÖK'ten beklenen itiraz geldi. Danıştay'a sunulan itiraz dilekçesinde; öncelikle, davacı İstanbul Barosu'nun yetkisinin bulunmadığı savunuldu. Dilekçede, "8'inci Daire davacının yerine geçerek ve usul hükmünü çiğneyerek davanın kapsamını re'sen belirlemek suretiyle adeta tarafmış gibi davranmıştır" ifadesi kullanıldı. İtiraz dilekçesinde, YÖK kararıyla eşitlik ve adalet ilkesine uygun davranıldığı vurgulanarak şöyle denildi: Kararın alınma sebebi davacıların iddia ettiği gibi ideolojik sebepler olmayıp, ekonomik ve sosyal sebeplerdir. Dilekçede, "eşit katsayı" uygulamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'daki eşitlik ilkesine de uygun olduğu savunuldu.

PSİKOLOJİK DİRENÇ...

YÖK, öğrencilerin meslek liselerini tercih ederken, daha sonra üniversiteye girişte başarılı olamayacakları kaygısına işaret ederek, "Mesleki teknik eğitimin önündeki en büyük temel sorun, bu alana yönelimin önündeki psikolojik dirençtir. Bu psikolojik direncin kırılmasının tek yolu da eşitsizlik algılamasının derhal giderilmesidir" tezini savundu.

Alternatif öneriler masada

YÖK alternatif çözüm önerilerini de masaya koydu. Buna göre; Danıştay itirazı kabul etmezse, eşit katsayı uygulaması kalkacak. Bunun yerine alan içi ve alan dışı tercihlere göre yeniden farklı katsayı uygulaması gelecek. Bu arada yeni formülün 20 Aralık'a yani sınav kılavuzlarının basım tarihine kadar netleşmesi gerekiyor.



TARİHİ OLUŞTURAN KARELER İÇİN TIKLAYINIZ

UZAYI HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ