Ev hanımına emeklilik

Çalışmayan annelere ve ev hanımlarına borçlanma ile emeklilik yolu açılıyor. Mahkemeden vize çıktı, yüksek yargının onaylaması halinde çalışılmayan sürelere göre borçlanma yapılabilecek. Toplu ödemeyle hızlı emeklilik mümkün olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2017 Güncelleme 01 Eylül 2017, 01:43
Ev hanımına emeklilik

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kadına emeklilik kolaylığı göründü. Çalışmayan annelerin ve ev hanımlarının borçlanma ile emekli olabilmelerine ilişkin mahkemeden olumlu karar çıktı. Dosya yüksek yargıya taşındı. Buradan onay gelirse, çalışılmayan süreler borçlanma ile ödenerek emekli olunabilecek. Toplu ödemeyle hızlı emeklilik mümkün olacak. Halen ev hanımları, aydan aya isteğe bağlı prim ödemesi yaparak emeklilik hakkını elde edebiliyor. Çalışan anneler de doğumdan sonra geçen sigortasız 2 yıllık süreyi borçlanma ile emeklilik hesabına katabiliyor.

GURBETÇİYE VAR
Bu imkan sigortalı olduktan sonraki doğumları içeriyor ve her çocuk için 2 yıllık borçlanma imkanı bulunuyor. Böylece 3 çocuğu olan bir anne 6 yıl erken emeklilik imkanına kavuşuyor. Şimdi ise çalışmayan annelerin ve ev hanımlarının çalışmadıkları süreyi borçlanma ile ödemesi gündemde. Gurbetçilere sunulan bu hakkın, Türkiye'de yaşayanlara da sağlanması için yargıya gidildi. Sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar, Türkiye'den gitmiş Avrupa'da ev hanımı olan gurbetçilerin, 3201 sayılı Kanun'a göre orada kaldığı süreleri borçlanarak emekli olabildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'de yaşayanlara ise bu imkan yok. Bununla ilgili bir dava açtık. Dava mahkemede kazanıldı, Yargıtay'a gitti. Yargıtay kararı onaylarsa, Türkiye'deki anneler de çalışmadan kaldığı ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecek."

NE KADAR ÖDENİYOR?
Borçlanmada tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor. En yüksek borçlanma tutarı ise brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar oluyor. Halen brüt asgari ücret bin 777 lira olarak uygulanıyor. Buna göre; şu anda doğum ya da askerlik borçlanması yapanlar günlük en az 18 lira 96 kuruş ödüyor. En yüksek borçlanma tutarı ise günlük 142 lira 20 kuruş olarak uygulanıyor. Bu tutarlar her yıl asgari ücretteki artışla yükseliyor.