Tavan delindi

Havayolu şirketleri bu yıl için 352 lira olarak belirlenen uçak biletlerindeki tavan fiyatı, 10 günlük bayram tatilinde deldi. Ekonomi sınıfı biletler 500 liraya kadar çıktı. Tatilciler tepkili...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2017 Güncelleme 23 Ağustos 2017, 01:56
Tavan delindi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de iç hat uçuşlarında herkesin uçak kullanabilmesi amacıyla getirilen ve bu yıl için 352 lira olarak belirlenen tavan fiyat, 10 günlük tatil ilan edilen Kurban Bayramı'nda delindi. Türk Hava Yolları (THY) dahil birçok şirketin 25 Ağustos'tan itibaren fiyatları ekonomi sınıfı, aktarmasız uçak biletlerinde 500 liraya kadar çıkardığı görüldü. Kanunen yaptırımı olmayan, tavsiye niteliği taşıyan kararı, şirketler bayram dönemine kadar uyguluyordu. Bayram dönemindeki yoğun yolcu trafiğiyle fiyatların 500 liraya kadar yükselmesi, tepkilere neden oldu.

4 YIL ÖNCE BAŞLATILDI
Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) üyesi şirketler ve THY ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirmiş ve 2013'te tavan fiyat uygulamasını başlatmıştı. 2014'te iç hat uçuşlarda tavan fiyatın 309 lira olması kararlaştırılmıştı. 2017 yaz sezonu için yeni tavan fiyat ise 352 lira olarak belirlendi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, "Bu karar daha çok kişinin uçak kullanabilmesi amacıyla 2013'te alınmıştı. Döviz kurları ve benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl 352 lira olarak revize edildi. Bakanlığımız bu kararı yaptırım değil, tavsiye niteliğinde sundu" dedi. Uçak firmalarından 352 liranın da maliyetleri karşılamadığı yönünde dönüşler aldıklarını aktaran bakanlık yetkilileri, tavan fiyatta revizyon yapılacağı bilgisini verdi. TÖSHİD Başkanı Teoman Tosun da "İç hatlarda vatandaşların alım gücü sınırlı olduğu için, direkt uçuşlarda bu kararı aldık. Mümkün olduğunca uygulanması yönünde hareket ediyoruz" dedi. Tosun, tavan fiyatın tekrar masaya yatırılacağını aktardı.

42 BİN 109 UÇAK HAVALANACAK
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması ve sezonun son tatili niteliğini taşıması nedeniyle 5 Ağustos-4 Eylül'de 7 büyük havalimanında 42 bin 109 uçuş gerçekleştirileceğini söyledi. Arslan, şöyle konuştu: "En yoğun uçak ve yolcu trafiğinin gerçekleşmesinin beklendiği Atatürk Havalimanı'ndan tatil boyunca 16 bin 568 uçak kalkış-iniş yapacak. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bu sayı 7 bin 718, Esenboğa Havalimanı'nda ise 3 bin 708 olacak. Tatil yörelerimizden Antalya Havalimanı'na aynı dönemde 8 bin 54, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na 3 bin uçak kalkış-iniş yapacak."


Betül Alakent