Dev dönüşüm

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçerken, en önemli gündem kentsel dönüşüm. Bakan Özhaseki, ‘Hedefimiz yılda 500 bin, 15 yılda 7.5 milyon konutu dönüştürmek. Hiçbir çürük yapıya izin yok’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2017 Güncelleme 17 Ağustos 2017, 01:34
Dev dönüşüm

İÇİNDEKİLER

Türkiye köklü bir 'kentsel dönüşüm' hamlesi yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Hedefimiz 150- 200 bini İstanbul'da olmak üzere yılda 500 bin, 15 yılda ise 7.5 milyon konutu dönüştürmek. Artık Türkiye Cumhuriyeti topraklarında hiçbir çürük yapının temeli atılamayacak" dedi. Doğal afetlerin engellenemeyeceğini ancak gerekli önlemler alınarak can ve mal kayıplarının sıfıra indirilebileceğini ifade eden Özhaseki, "Ne zaman geleceği tahmin edilemeyen depremlere karşı alınacak önlemler bir dakika bile ertelense, geç kalınmış demektir. 18 binden fazla canımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos 1999 depreminde bu acı gerçeği bir kez daha tecrübe ettik" diye konuştu. 17 Ağustos depreminde yaşanan acıların tekrar yaşanmaması için çalışmalar yapıldığına işaret eden Özhaseki, yaşanan acı tecrübelerden önemli dersler çıkarıldığını, bu doğrultuda da kentsel dönüşüm programına hız verildiğini belirtti. Özhaseki, toprakların yüzde 66'sı, nüfusun ise yüzde 71'i birinci ve ikinci deprem kuşağında bulunduğu için kentsel dönüşüm çalışmalarına her geçen gün hız verdiklerini söyledi. Bakanlık'ta göreve başladıkları ilk andan itibaren depreme dayanıklı yapıların inşası ve güçsüz yapıların dönüştürülmesi açısından Cumhuriyet tarihinin en köklü adımlarını vakit kaybetmeden attıklarını ve çalışmalara 'yarın deprem olacakmış' gibi hızla devam ettiklerini anlatan Bakan Özhaseki, şunları kaydetti: "Hedefimiz 150-200 bini İstanbul'da olmak üzere yılda 500 bin, 15 yılda ise 7.5 milyon konutu dönüştürmek. Artık Türkiye Cumhuriyeti topraklarında hiçbir çürük yapının temeli atılamayacak. Yeni binalarımız dayanıklı olmakla birlikte şehirlerimizin tarihi ve kültürel yapısıyla da uyum içinde olacak. Daha sağlam temellerle daha güzel bir Türkiye inşa etmek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. İnşallah yüce Rabbim ülkemize bir daha böyle büyük acılar yaşatmaz." 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos Marmara Depremi'nde, 48 bin 901 kişi de yaralanmıştı. 96 bin 796 konut ile 15 bin 939 işyeri ya yıkıldı ya da ağır hasar görmüştü

3 AŞAMALI PLAN
Çevre Bakanı Özhaseki, kentsel dönüşümün hızlanması için 3 başlıklı bir planlarının olduğunu belirterek, bu aşamaları şöyle sıralıyor:

İlki, vatandaşa vereceğimiz teşviklerle herkesin kendi binasını dönüştürmesini hızlandırılmasını sağlayacak bir sistem. Semti yenileme imkanı yoksa, orada insanlar bir araya gelip kendi binasını yenileyebilecek. Biz de teşvik veririz.

İkincisi, alan bazlı bir dönüşüm yapılacak; bunu belediyeler yapacak. Kendi mahalleri içinde riskli gördükleri yerleri belirleyecek. Finans sıkıntısını açmak için biz belediyelere uzun vadeli sıfır faizli kredi vereceğiz. Yani 2 yıl ödemesiz, sonra 3 yılda geri ödenecek.

Üçüncüsü ise Bakanlık'ın resmen bu işe girmesi. Yani vatandaşın ve belediyenin yetersiz kaldığı yerde Bakanlık elini taşın altına koyacak.

AYLIK 860 LİRA KİRA YARDIMI
Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı tutarları bu yıl 535-860 lira arasında uygulanıyor. En yüksek kira yardımı ödemesi Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılıyor. Bu şehirlerde oturanlar, aylık 860 lira kira yardımı alabiliyor. Kiracılara bir defalık ödenecek yardım bedeli de şehirden şehire farklılık gösteriyor. Artvin, Bilecik, Bingöl Bolu, Burdur ve Çankırı gibi çok sayıda şehirde kiracı ödemesinin (defaten) alt rakamı, bu yıl bin 70 liraya yükseldi. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise bu rakam bin 720 lira. Sınırlı hak sahibine defaten yapılacak kira bedeli ödemesi de bu yıl 2 bin 675-4 bin 300 lira arasında uygulanıyor.

600 BİN HANE RİSK ALTINDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Risk Yönetimi İçin Megaşehir Gösterge Sistemi'ne göre, kentte 7 veya üzerindeki olası bir depremde yaklaşık 600 bin hane kullanılamayacak derecede hasar görecek.