Türkiye’ye talep yağdı

Dünya Petrol Kongresi’ne katılan şirket ve ülke temsilcilerinden projelerimize ortaklık teklifleri yağdığını belirten Enerji Bakanı Albayrak, ‘Güçlü, istikrarlı hükümete, büyüyen ekonomimize güven tam’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2017 Güncelleme 14 Temmuz 2017, 01:51
Türkiye’ye talep yağdı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nin son gününde gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Bu kongre Türkiye için, Türkiye ekonomimiz için, Türkiye'nin bölgesel fonksiyonu, rolü için, Türkiye enerji piyasaları için, Bakanlığımız için çok başarılı geçmiştir" dedi. İkili görüşmeleri hakkında da bilgi veren Albayrak, gerek görüştükleri şirket temsilcilerinin gerekse ülke temsilcilerinin hemen hepsinin Türkiye'nin planladığı projelere ortak olmak istediğini belirtti. Soruları da cevaplayan Albayrak, şu mesajları verdi:

TÜRKİYE'YE GÜVEN TAM: Dünya Petrol Kongresi boyunca çok önemli görüşmelerimiz oldu. Gerek şirketler gerekse devlet temsilcilerinin hemen hemen hepsi, şu anda yürüttüğümüz enerji projeleri ve bu projelerle ilgili oluşacak olan yeni pazar ve piyasa potansiyelleri noktasında işbirliğiortaklık talebi ile geldiler. Yani şu anda yürüttüğümüz projelerin, yapmakta olduğumuz, yapacağımız, inşaat halinde olan projelerin birçoğunda yer alma noktasında çok yoğun bir talep geldi bütün ülkelerden. Bu da demek ki bazı şeyleri fena yapmıyoruz ki herhalde böyle bir talep geliyor algısı var. Kolay değil, son 3-5 yılda yaşadığı bütün badirelere rağmen demek ki Türkiye güvenilir, istikrarlı, büyüme noktasında hala ümit vaat eden, dünyada özellikle, gelişmekte olan ülkeler dediğimiz piyasa içerisinde hakikaten güçlü ve güvenilir, istikrarlı hükümet ve icra yapısıyla önemli bir ülke olarak algılanmaya devam ediyor; bunu çok daha güçlendirerek devam etmemiz lazım.

FETÖ İLE SON NEFESE KADAR MÜCADELE: Biz tabii her ortamda, buluştuğumuz her resmi muhatabımızla 15 Temmuz'u ve FETÖ'yü en ince detayına kadar anlatıyoruz ve bu örgütün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu, nasıl bir yapılanma içerisinde olduğunu ve bunların bizden önce, eğer o ülkede yapılanmaları varsa kendilerine, ne kadar büyük bir zarar verebileceklerini... Nasıl bir zarar verebileceklerini en ince detayına kadar anlatıyoruz. Tabii bu detayda yaşamış bir millet ve toplum olarak bu yapılanmanın ne kadar sinsi, ne kadar takiyeci, ne kadar olduğundan farklı görünüp bulundukları bütün yapıları nasıl bir yalan ilişkisi içerisinde ele geçirdiklerini bilen bir yapıda bunları hep anlatıyoruz. Tabii çok etkileniyorlar, söylüyorlar. 15 Temmuz'u, FETÖ'yü, bu yapılanmayı unutmamız mümkün değil. Bunu hayatımızın sonuna kadar, Allah ömür verdiği sürece sonuna kadar bu mücadele vermeye and içtik. Bunu sonuna kadar, ölümüne kadar, son nefesimize kadar bunun mücadelesini vereceğiz.

AKKUYU 2017'DE: Kongrede Rusya Enerji Bakanı Sayın Alexender Novak ile görüşmeler yaptık. Rusya enerji arz ve güvenliğimiz açısından çok önemli bir ülke. Petrol, doğalgaz ve nükleer konusunda yakinen ilişkiler yürütüyoruz. Türk Akımı'nı da görüştük orada süreç sorunsuz ilerliyor. Akkuyu'yu da görüştük. İnşallah 2017 yılı bitmeden resmi olarak temel atmayı hayata geçirip inşaatın başlamasını istiyoruz.

SIRADA GÜZELYURT VAR: Barbaros Hayrettin Paşa gemisi şu anda Magosa'da bulunuyor. Oradaki sismik çalışmalar bitti. Şimdi sırada Güzelyurt var. Güzelyurt sahası bizim için önemli. Dışişleri'nin Birleşmiş Milletler'e özellikle bu konuda kıta sahanlığımız özelinde ifade ettiği ve bununla ilgili kayıt altına aldığı bir saha burası. Güzelyurt'taki bu çalışmalarla birlikte Akdeniz'de biz artık çok daha etkin bir rol oynayacağız. Bu sismik detay, analiz raporlarından sonra aramacılık ve sondaj noktasında da kendi altyapımıza kavuşmak için kendi alacağımız sondaj gemisi, sondaj platformlarıyla birlikte inşallah bu noktada Akdeniz'de bu etkinliği de çok daha farklı bir şekilde icra edeceğiz.

AMACIMIZ UCUZ ENERJİ: Enerji ve elektrik maliyetlerinde döviz bazında çok düşük bir dönemi yaşıyoruz. Enflasyona dayalı fiyat değerlemesi açısından baktığınızda da TL açısından da çok kötü değil. Hem konut hem sanayi açısından baktığınızda elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ucuzluk olarak hep ilk üç sıranın içindeyiz. Amacımız tabi ki enerji fiyatlarını daha da düşürmek. Kaynak çeşitliliği maliyetlendirme, kendi kaynaklarımızı bulma çalışmalarıyla bunu da gerçekleştiririz.

RUM KESİMİ KATKI YAPMADI: Türkiye bir çözüm olması noktasında çok önemli eforlar sarf etti, çabalar sarf etti, ama maalesef Rum tarafı çözüme katkı yapmadı. Şimdi bugün geldiğimiz nokta itibariyle Kıbrıs'ın geneli için ortaya çıkan bu sorun, Kıbrıs'ta gerçekleşebilecek herhangi bir enerji yatırımı konusunda Rum tarafının başına buyruk hareket etmesi, Ada'nın tamamına bu kaynakların sahip olması gerektiği gerçekliğinden ayrı hareket etmesi, bir strateji gütmesi ne kadar makul, ne kadar doğru, ne kadar çözüme katkı yapıyor büyük bir soru işareti ortaya koyuyor. Biz 'Ada'nın zenginliği, Ada'nın tamamına aittir'den hareket ettiğimiz için Güney Kıbrıs'ta bu çerçeve de enerji alanında makul bir çözüm kısa vade de görmüyoruz. Türkiye olarak, garantör bir ülke olarak Rum kesiminin başına buyruk hareket etmesine olumlu bakmamız mümkün değil.

ŞİRKETLERİ KIBRIS İÇİN UYARDIK: İsim vermeyeceğim firmalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ve bu konuda uyarı yaptığımız hakikaten hukuki sorunu çözülmeden, bu kadar hukuki riskler taşıyan sahalarda iş yapmak aslında bu uluslararası halka açık firmalar için de doğru bir adım değil, ben hep öyle düşünüyorum. Bununla ilgili işte bu firmaların bazılarıyla çok verimli görüşmeler yaptık. Bu çerçevede bu yönde hareket etmeyen firmalar da var. Bu firmalar özelinde de ben çok açık net onlara da ifade ettim, yani bu davranış ve uluslararası hukuki noktadaki sıkıntılı duruş devam ettiği sürece Türkiye Cumhuriyeti Devleti, enerji piyasaları, enerji noktasında biz de onların bu duruşuna olumlu bakmayacağız. Bununla ilgili de uyarılarımızın ötesinde de bu süreci olumlu takip etmeyeceğiz Türkiye açısından ifade ettik.

KÖMÜR İTHALATINA ÇÖZÜM: Türkiye'deki y abancı kömür santrali yatırımcılarıyla görüşmeler yapıyoruz. Bunların yerli kömür kullanması noktasında görüşmeler yapılıyor. Bu gerçekleştiğinde 30-35 milyon ton ithalat ki bu da 3-5 milyar dolar civarında bir miktar ithalat yapılmamış olacak ve yerli kömür kaynakları kullanılacak.

FARUK ERDEM