İstanbul’da İslami finans ayrı tutulamaz

İslami Finans Zirvesi’nde konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, ‘İstanbul’un finans merkezi olması için her şey var. Ancak İslami finans dışarıda tutulamaz’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2017 Güncelleme 17 Mayıs 2017, 00:00
İstanbul’da İslami finans ayrı tutulamaz

İÇİNDEKİLER

İstanbul Talks İslami Finans Zirvesi, Türkiye Katılım Bankaları Birliği sponsorluğunda düzenlendi. Açılışta konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, "Konvansiyonel bankacılık ile İslami bankacılık arasındaki en temel farklılık, İslami bankacılıkta finansal inovasyonu krizden sonra değil, önce planlayıp gerçekleştirmemizdir. Londra, İslami ve konvansiyonel bankacılık konusunda küresel finans merkezlerinden biridir. İstanbul'un finans merkezi olması için potansiyeli, altyapısı, kapasitesi, insan gücü ve Türkiye ekonomisi yeterli. Ancak İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için İslami finans dışarıda tutulamaz" dedi. Risk yönetiminin önemli olduğunu ve bankaların bu riskleri yönetmesi gerektiğini, fon yönetimi konusunda BDDK'nın düzenleme yaparak belli kararlar aldığını belirten Utku, şöyle konuştu: "Konvansiyonel bankacılık ile İslami bankacılıktaki riskler benzer olmasına rağmen yapılar farklıdır. Aynı ekonomi içinde bulunsalar da maruz kaldıkları riskler kendi içinde ayrışır. Hibrit bir düzen ile sistemler iyileştirilerek hem spesifik hem de siyasi farklar anlaşılır hale getirilmelidir."

213 MİLYON $ KREDİ
Albaraka Türk, uluslararası piyasalarda 8 ülkeden 12 bankanın katılımı ile toplam 213 milyon dolar murabaha sendikasyon kredisi sağladı. Kredi, bankanın genel kredi işlemlerinin finansmanı için kullanılacak. Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, "2017 yılında da bankamızın fon kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik çalışmaların bir parçası olarak 370 gün vadeli 213 milyon dolar değerinde başarılı bir murabaha sendikasyon kredisi sağladık" dedi. Utku, yurt dışındaki değerli muhabir bankaların katılımıyla sağlanan sendikasyon kredisinin, uluslararası piyasaların Türkiye'ye ve Albaraka Türk'e duyduğu güveni bir kez daha teyit etmiş olduğunu söyledi.

ALIŞVERİŞE HIZ VE GÜVEN GELDİ
Albaraka Türk, temassız ödeme uygulaması Albaraka Mobil Cüzdan'ı Visa ve Mastercard ile aynı anda hayata geçiren dünyanın ilk katılım bankası oldu. Albaraka Mobil Cüzdan, 'Yakın Saha İletişimi' (NFC) teknolojisi uyumlu Android işletim sistemli akıllı telefonlar ve temassız özellikli POS cihazları ile birlikte kullanılabiliyor. Albaraka Türk müşterileri Mobil Cüzdan ile alışverişlerini kolayca gerçekleştirebilirken, diğer taraftan kredi kartlarını kolayca izleyebiliyor.

EN İYİ KATILIM BANKASI OLDU
Albaraka Türk, uluslararası alanda kazandığı ödüllere bir yenisini ekledi. Islamic Finance News dergisi (IFN) tarafından sektördeki en iyileri belirlemek amacıyla düzenlenen IFN 2016 Ödülleri'nde, Albaraka Türk 'Türkiye'nin En İyi Katılım Bankası' seçildi. Dubai'de yapılan ve İslami finans sektöründe farklı dallarda ödüllerin verildiği törende, 'Türkiye'nin En İyi Katılım Bankası' ödülünü Albaraka Türk Kurumsal İletişim Müdürü Ekrem Şahin teslim aldı.