Kazandıran yaz

Temmuz tüm emekliler için zam, Ağustos da memur emeklileri için toplu sözleşme ayı olacak. 4 aylık enflasyon verilerinin yüzde 5.71 çıkmasıyla, Temmuz’da yapılacak zam için tahminler yükseldi. Toplu sözleşmede de önümüzdeki 2 yılın her 6 aylık dönemi için yüzde 5’i aşan zam talepleri masaya gelecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2017 Güncelleme 13 Mayıs 2017, 01:33
Kazandıran yaz

İÇİNDEKİLER

Bu yaz 11.5 milyon emekli için büyük önem taşıyor. Temmuz'da tüm maaşlar değişecek. Ağustos'ta da memur emeklilerinin 2 yıllık zam oranları belli olacak. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkması, Temmuz zammına ilişkin tahminleri yükseltti. Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşmede de her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebi masaya gelecek.

İLK 4 AY AÇIKLANDI
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam alacak. Memur emeklilerine de yüzde 4 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3'ü aşarsa fark verilecek. 2017'nin ilk 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon tahmini yüzde 3.59 olarak açıklanmıştı. Bu tahmine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3.59 zam öngörülüyordu. Memur emeklileri ise yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 0.59 enflasyon farkı alacaktı. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkmasıyla Temmuz zammı için tahminler yükseldi. Şimdiden SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5.71 zam, memur emeklilerine de yüzde 4 zam + yüzde 2.71 enflasyon farkı göründü. Mayıs ve Haziran enflasyon verilerinin ortaya çıkmasıyla bu oranlar artacak veya azalacak. Kesin rakam, 3 Temmuz'da belli olacak. Emekliler, Temmuz ayı içinde zamlı maaşlarını alacak. Ağustos da memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ayı olacak. Memur emeklilerinin 2018 ve 2019 maaşlarında yapılacak artışlar, toplu sözleşmede belirlenecek. Sendikalar, toplu sözleşmede, her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebini masaya getirecek.

İKRAMİYELER ÖDENİYOR
Kamudan 30 yıldan fazla hizmetle emekli olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlara ödemeler devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran memur emeklilerine, 30 yılın üzerindeki her tam hizmet yılı için ikramiye ödemesi yapıyor. Ödemeler devam ediyor. Memur emeklilerinin hak kaybına uğramamak için 27 Ocak 2018'e kadar mutlaka başvurusunu yapması gerekiyor. Kapsamdaki memur emeklisi eğer vefat etmişse, hak sahipleri yani dul ve yetim maaşı alanlar aynı şekilde başvurarak ikramiyeyi alabiliyor. SGK'nın verdiği bilgiye göre, yıllık en yüksek ikramiye tutarı 3 bin 407 lira 42 kuruş