Spekülatör işbaşında

Piyasalara bomba düştü. Dün dolar 3.74 liraya çıktı, altın rekor kırdı. Borsa İstanbul ise diğer piyasalardan pozitif ayrıştı. Bakan Zeybekci, dolardaki yükselişi ‘Spekülatör işbaşında’ diyerek yorumladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2017 Güncelleme 08 Nisan 2017, 01:26
Spekülatör işbaşında

İÇİNDEKİLER

Küresel piyasalar, ABD'nin Suriye'yi vurmasının ardından bölgedeki gelişmelere odaklandı. Söz konusu gelişmelerin ardından yatırımcıların güvenli liman arayışları ile altın ve petrol fiyatları artarken, dolar da gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yükseldi. Dolar dün 3.74 liranın üzerini gördü, ardından bir miktar toparlandı. Önceki günü 3.7090 liradan tamamlayan dolar, dün günü ise 3.7220 liradan kapattı. Euro da dün 3.9550 liraya yükseldi. ABD tarafından yapılan, operasyonun tek seferlik olduğu açıklamasının, piyasalarda fiyatlamaların sınırlı kalmasını sağladığını ifade eden analistler, beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda yatırımcıların tekrar ekonominin gündemine yoğunlaşabileceğini kaydetti.

DALGA GEÇİCİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin bir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, "Doların yükselmesi 1-2 günlük spekülatif harekettir" dedi. Zeybekci, "İnşallah 16 Nisan ile ilgili olumlu gelişme mutlaka ve mutlaka gerçekleşecek. Aldığım teknik bilgilere göre, Türk varlıklarına yoğun bir talep var. Türk kağıtlarına, Türk senetlerine, Türk hazine bonolarına yoğun bir yabancı talep var. Bu arada bir şekilde, son bir defa döviz ile ilgili spekülatif adımları, son bir iki defa denemek gibi bir gayretleri var. Hafta başından itibaren çok farklı bir şekilde rahatlayacağına inanıyorum. Türkiye'nin bu spekülatif hareketleri geri bırakacağına inanıyorum. Tüm göstergelerimizle, gerek kurda gerek faizde gerekse uluslararası tahvilde Türk ürünlerine olan talebin artarak, yükselerek devam edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

BORSA İSTANBUL SARSILMADI
Bu yıl yaklaşık 930 milyon dolarlık net yabancı girişi olan Borsa İstanbul (BIST), ABD'nin operasyonuna rağmen günün en iyi performans gösteren piyasalarından biri oldu. Açılışta yüzde 0.3'lük düşüşle 88 bin 351 puana kadar gerileyen borsa, ikinci seansta gelen alımlarla bir miktar toparlandı. Günü ise 88.497 puandan tamamladı.

ALTIN REKOR KIRDI
Altının gram fiyatı, küresel piyasalarda güvenli liman talebinin artması ve TL'deki değer kaybının etkisiyle 152,43 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Dün çeyrek altın Kapalıçarşı'da 249 liradan, serbest piyasada ise 255 liradan işlem gördü. Cumhuriyet altını da bin 23 liradan satıldı. Altının ons fiyatı ise, dün son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 1.269 dolara çıktı.