2.5 milyar TL cepte

408 bin memur emeklisi, ek ikramiyeye kavuşuyor. Bakan Müezzinoğlu, ‘Ödemelere başladık. Emeklilerimize yaklaşık 2.5 milyar lira verilecek’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2017 Güncelleme 17 Mart 2017, 02:00
2.5 milyar TL cepte

İÇİNDEKİLER

Kamuda 30 yıldan fazla hizmeti olmasına rağmen emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlar, paralarını alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ödemelere başladı. Başvurusunu yapan hak sahiplerine, ek ikramiyelerin ilk etapta 7 bin 500 liraya varan kısmı veriliyor. Emeklilere yapılacak toplam ödeme ise 2.5 milyar lirayı bulacak. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Memur emeklilerimize 30 yılın üzerindeki hizmet sürelerine karşılık gelen ikramiyelerini ödemeye başladık. Yaklaşık 2.5 milyar gibi bir rakam bu kapsamdaki emeklilerimize ödenecek" dedi. 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına karşın 30 yıl üzerinden ikramiye alanlara kalan her tam hizmet yılı için ödeme yapılmasının yolunu açan yasa, 27 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Hak sahiplerine bu tarihten itibaren 1 yıl başvuru süresi tanındı.

HESAPLAMA YAPILDI
Yasaya göre, ikramiyelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde, varsa kalan kısmı ilk ödeme tarihinden itibaren kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içinde verilecek. Her memurun alacağı ek ikramiye tutarı farklı olacak. 40 yıl hizmetle emekli olmuş ama 30 yıl üzerinde emekli almış kişi, 10 yıllık ikramiye alacak. Ödemeler, emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar dikkate alınarak hesaplanacak.

ESNAFA HEM MAAŞ HEM SAĞLIK HİZMETİ
Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, Esnaf Ahilik Sandığı'nı, esnaf zor zamanında namerde muhtaç olmasın diye kurduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bu sandığa iki birim esnaf, bir birim de devlet katkı verecek. Esnafımız son 3 yılda en az 700 iş günü prim ödeyerek bu sandıktan yararlanmaya hak kazanıyor. Neticede asgari ücretin yüzde 80'i kadar bir miktar her ay esnafımıza maaş gibi ödenecek. Bununla birlikte SGK primleri de onun adına yatırılacak ve böylece sağlık hizmeti de alabilecek. Bu sandık, esnafımızın mesleki eğitimi, gelişimi ve değişimini destekleyecek eğitim programlarına da katkı sunacak."

İSTİHDAMDA 3 İL ÖNCÜ
Güven ortamının artması ile birlikte istihdamda da artışlar olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, "Bir çok işadamı 15 Temmuz sonrası küçülmeye gitti veya büyüme planlarını erteledi. Bu süreçte, Yunanistan'a gidip otel ve ev alanlar olduğunu biliyorum. Ekonomide sarsıntı olmadığı görüldü. Tekrar yatırımlar başladı ve istihdam sürekli artıyor. İstihdam ağırlıklı olarak, İstanbul, Ankara ve Antalya'da artış gösterdi" dedi.