FETÖ’nün nefesi 6 hamleyle kesilecek

4 bakanlık dünya çapında seferberlik başlattı. Diplomatik atakla; FETÖ’nün okullarının, yayın organlarının kapanması, etkinliklerinin, bankacılık ve ticari işlerinin sonlanması, varlıklarının dondurulması hedefleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2016 Güncelleme 22 Ağustos 2016, 00:00
FETÖ’nün nefesi 6 hamleyle kesilecek

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yurt çapında operasyonlar tüm hızıyla devam ederken, global düzeyde de 4 bakanlık harekete geçti. İçişleri, Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları; FETÖ'nün dünyadaki eğitimden finansa her alandaki yapılanmasını içeren kapsamlı bir çalışma yaptı. FETÖ ile yurt dışında da mücadele kapsamında 6 tarihi adım atıldı. Örgütün nefesini kesecek adımlar arasında, FETÖ tarafından organize edilen Türkçe olimpiyatları, festival, yarışma ve kültürel etkinliklerin yasaklanması, okulların kapatılması, yayın organlarının kapatılması, bankacılık işlemlerinin durdurulması, ticari faaliyetlerinin sonlandırılması, yurt dışına kaçırdıkları mal varlıklarının dondurulması konusunda diplomatik atak başlatıldı. 4 bakanlık; ABD, Avrupa ve Afrika başta olmak üzere 140 ülkedeki okulların kapatılması için resmi başvurularda bulunuyor.

KARA PARA TRAFİĞİ BELİRLENDİ
Dünyadaki birçok ülkeden FETÖ'ye bankalar aracılığıyla aktarılan kara para trafiği de ilk kez resmi olarak ortaya konuldu. İstihbarat birimleri, MASAK ve Emniyet; okullar, dernekler başta olmak üzere dünyadaki yapılanmaları üzerinden milyarlarca dolarlık kara paranın izlediği yol haritasını da çıkardı. Terörün finansmanına destek veren, kara para aklayan kurum ve kişilerin listesi çıkarıldı. Maliye, şüpheli işleme dayalı transferleri durdurma yetkisini kullanırken; FETÖ'nün yurt dışındaki ve kaçırdıkları varlıklar için MASAK gerekli başvuruları yaptı.

BARONLARIN İADESİ İSTENDİ
Afrika ülkelerinden, vergi işbirliği ve bilgi değişimi anlaşması kapsamında örgüte yakın işadamlarına ait bilgiler isteniyor. Almanya'ya da örgütün finansörü, firmalar üzerinden doğrudan örgüte para aktaran 62 baronun iadesi için başvuru yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, kumpas davalarının savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen'in ardından örgütün yönetici kadrosu için başvuruları yapıyor. Bunlar hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma, terörün finansmanına dair yasaya muhalefet, nitelikli dolandırıcılık' başlıklarında arama kararları çıkarıldı. Avrupa'ya kaçan örgüt yöneticilerinin iadesi için çalışılıyor.

ULUSLARARASI MÜCADELE ÖNEMLİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, küresel okullar, iş dernekleri ve kültürel örgütler olarak faaliyet gösteren FETÖ ile uluslararası alanda mücadelenin önemli olduğunu söyledi. Tüfenkci, "FETÖ sadece Türkiye için değil karanlık faaliyetlerini yürüttüğü diğer ülkeler için de tehdit oluşturuyor. Biz de tüm dünyadan teröre karşı ortak bir tavır bekliyoruz. Bu yapının faaliyetlerinin arkasında illegal yapı faaliyetleri bulunuyor" dedi.

Hazal ATEŞ