Patron aynı karar farklı

Türkiye’nin ekonomisini yanlış değerlendirip siyasi kararlar veren S&P Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan büyük tepki çekmişti. Aynı Wall Street baronu patronun kuruluşu olan Moody’s ise bu kez ‘kıvırmayı’ tercih etti ve ‘karar için bekleyeceğiz’ açıklaması yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2016 Güncelleme 07 Ağustos 2016, 01:58
Patron aynı karar farklı

İÇİNDEKİLER

Uluslararası not kuruluşlarının Türkiye düşmanlarıyla ortak hareket ettiği öteden beri biliniyor. Tamamen siyasi kararlarla not açıklaması yapan bu kuruluşlar farklı şirketler gibi görünse de aslında tüm sahipleri ve ortakları aynı. Dolayısıyla açıkladıkları kararlarında hiçbir değeri olmuyor. FETÖ'nün üniformalı teröristleri tarafından başlatılan darbe kalkışması sonrasında Standart And Poors (S&P) notumuzu indirdiğini duyurmuştu. Türkiye'nin üye bile olmadığı kuruluşun bu tavrı büyük tepki çekmiş özellikle Cumhpurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğaan, "S&P Türkiye'nin notunu indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Sen kimsin. Yani 'Ben bunu açıklarsam, acaba Türkiye'de yatırımlar durur mu 'S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz" sözleriyle karşılık vermişti. Bu tepkinin ardından bir başka derecelendirme kuruluşu Moody's'in açıklayacağı karar beklenmişti. Moody's yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu değiştirmedi. Yazılı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da açıklanan değerlendirme sürecinin halen sürdüğü belirtildi. "Türkiye takviminde yer alan 5 Ağustos bu nedenle kullanılmamıştır." ifadesine yer verilen açıklamada, darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin orta vadedeki sonuçlarının izleneceği kaydedildi. Uzmanlar bu açıklamanın 'not indirimi' hazırlığı algısı oluşturduğunu belirtiyor.



ASLINDA KARDEŞLER
Verdikleri notlarla ülkelerin ekenomilerini etkileyen kuruluşların arkasında aslında aynı isimler var. Farklı gibi görünmelerine rağmen aynı patron ve ortaklarca yönetiliyorlar. Moody's'in gerçek patronları paradan para kazanan Wall Street baronları. Böylece yatırımı yapanla notu verenler aynı kişiler. Moody's ve Standard&Poors'un (S&P) ortakları yine aynı isimler çıkıyor. Halen, S&P şirketinin yüzde 100 sahibi olarak gözüken dünyanın en büyük finans ve yayıncılık kuruluşlarından biri McGraw- Hill. McGraw-Hill'in büyük hissedarlarından sekizi Moody's ile aynı. Moody's ile S&P'nin ortaklarının kesişim kümesinde Capital World Investors, Vanguard Group, State Street Global, BlackRock Institutional, T. Rowe Price Associates ve Alliance- Bernstein var. S&P'de en büyük kurumsal ortağın payı yüzde 10.3 ile Capital World Investors. Moody's'in de ana ortakları arasında yer alan şirketin ortakları çalışanları. Capital World Investors'ın gözönündeki başrol oyuncusu ise James F. Rothenberg.


Her iki kuruluşun ortağı Capital World Investors'un göz önündeki patronu James F. Rothenberg.