'Kara Şahin' yerli oluyor

Türkiye'de yerli olarak üretilecek 'Kara Şahin' helikopterler 10 yıl içinde 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek. 3,5 milyar dolarlık proje ile ilk etapta 109 adet üretilecek proje tamamlandığında, yerli helikopterler Türkiye'nin askeri alanda gücüne güç katacak.

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 15 Temmuz 2016, 21:15
’Kara Şahin’ yerli oluyor

İÇİNDEKİLER

Savunma sanayi hükümetin desteği, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının katılımı ile ülkemizdeki tüm beyin ve üretim gücünü seferber eden bir yapıya dönüştü. 5 milyar doları aşan üretim gücü ve 1,65 milyar dolara yakın ihracat kapasitesine ulaşan Türk savunma sanayi, silahlı kuvvetler için geliştirdiği yerli projelerle büyümesini sürdürüyor.

Genel Maksat Helikopter Projesi, 5 Aralık 2007 tarihinde alınan Savunma Sanayi İcra Komitesi Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan toplam 109 adet genel maksat helikopterlerinin tedarik edilmesi için başlatıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ana yüklenici Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Aselsan, TEİ, ALP ve Sikorsky Aircraft firmaları arasında, ABD ihracat lisanslarının alınmasının ardından sözleşme imzalanmasıyla proje yürürlüğe girdi.

10 YIL İÇİNDE TAMAM
Program kapsamında, 109 adet T70 Kara Şahin Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye'de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü) teslim edilecek.

YERLİ FİRMALARIN İMZASIYLA ÜRETİLECEK
Ana yüklenici TUSAŞ, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), T-700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.

ASKERİ VE SİVİL İHTİYAÇLARA YÖNELİK
Sözleşme bedeli yaklaşık 3,5 milyar dolar olan Türk Genel Maksat Helikopteri Programı ile ülkemizin genel maksat helikopter ihtiyacı karşılanmış olacak, Türk endüstrisi, askeri ve sivil alanlarda yurt içi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol alacak.

İLK MOTORLAR 27 AY SONRA TESLİM EDİLECEK
Bugüne kadar Sikorsky firmasından yapılan helikopter tedarikleri doğrudan alım şeklinde gerçekleşti. İlk kez bu proje ile Kara Şahin Helikopteri Türkiye'de üretilecek. Ülkemizde ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi yapılacak. Türkiye'de üretilecek motor TEI parça numarasıyla yurt dışına da satılabilecek. TEI, program takviminin başlamasından 27 ay sonra ilk motorları teslim etmeyi hedefliyor.