7’den 70’e müjde torbası

Torba yasa Meclis’ten geçti: 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek. 65 yaş aylığı almak kolaylaşacak. İşçiler izinlerini istediği kadar bölebilecek. 15 bin yeni polis, 3 bin denetçi alınacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2016 Güncelleme 16 Nisan 2016, 02:02
7’den 70’e müjde torbası

İÇİNDEKİLER

7'den 70'e milyonlarca vatandaşı ilgilendiren torba yasa, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesinden, 65 yaş aylığı almanın kolaylaştırılmasına, zorunlu trafik sigortasına indirim getirecek düzenlemelerden 15 bin yeni polis alınmasına, işçilerin yıllık izin kriterlerinin değişmesine kadar pek çok önemli madde içeriyor. Torba yasa şu düzenlemeleri öngörüyor:

GSS PRİM BORÇLARI SİLİNİYOR:
Genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan Genel Sağlık Sigortası primlerinin tahsilinden vazgeçilecek. Düzenlemeden önce ödenen primler ise iade ve mahsup edilmeyecek. Bu düzenleme ile 3.3 milyon gencin toplam 3.7 milyar liralık borcu silinecek.

65 YAŞ MÜJDESİ:
Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün bulunanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak. Daha önce aynı evde yaşayan çocukların, torunların da gelirine bakılıyordu. Artık sadece kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılacak.

18 BİN KADRO AÇILDI:
15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni alınacak.

ŞEHİT ANNESİNE VE BABASINA DA İŞ İMKANI:
Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda, kardeşle birlikte anne ve babasına da kamuda istihdam hakkı tanınıyor.

YILLIK İZİNDE YENİ DÖNEM:
İşçi, izin süresini bir kısmı 10 günden az olmamak üzere en fazla 3'e bölebiliyordu. Yeni düzenleme ile işçi, bir bölümü 10 günden az olmamak ve tarafların anlaşması kaydıyla daha fazla bölebilecek.

KANAL İSTANBUL HIZLANACAK
Kanal İstanbul projesine hız kazandıracak düzenleme ile; yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak, başka bir maksat için kullanılamayacak.

TRAFİK SİGORTASINA KOLAYLIK
Zorunlu trafik sigortası nedeniyle zarar görenler, dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta şirketinin 15 gün içinde cevap vermemesi halinde mahkemeye başvuracak. Hak sahibinin belgeleri ilettiği tarihten itibaren sigorta şirketi, 8 iş günü içinde zarar ödemesini gerçekleştirecek.

İŞ VERENE DESTEK:
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu'nca belirlenen nakdi düzenli sosyal yardım alan işsizlere iş veren özel sektöre, destek sağlanacak. Bu kişilerin işe girmeleri halinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işe başladığı tarihten itibaren 1 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca karşılanacak.

TURİZMCİ NEFES ALACAK :
Üzerinde konaklama amaçlı turizm tesisleri yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden 2016 yılı için tahsil edilmesi gereken kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ile hasılat paylarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli konaklama tesisleri tarafından Hazine taşınmazlarının izinsiz kullanımlarından dolayı tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri 1 yıl ertelenecek.