Mülteci giyim!

İngiliz medyası Next ve H&M gibi markaların Türkiye'de Suriyeli çocuklara üretim yaptırdığını yazdı. Tekstilciler 'karalama kampanyası' diye ayaklandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2016 Güncelleme 02 Şubat 2016, 01:27
Mülteci giyim!

İÇİNDEKİLER

İngiltere'de yayımlanan İndependent gazetesinde yer alan bir habere göre, İngiltere'de faaliyet gösteren iki büyük giyim markası Next ve H&M, Türkiye'deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını tespit etti. Independent'ın haberinde şu ifadelere yer verildi: "Çin, Kamboçya ve Bangladeş'le birlikte Türkiye, İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye'de üretim yaptırıyor. Türkiye ayrıca 2.5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke." Haber, Londra merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi'nin (BHRRC) Suriyeli göçmen çocukların çalıştırıldıkları iddiasını inceledikleri rapora dayandırıldı. Hem Türkiye yasaları hem de uluslararası mevzuat 12 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmasını yasaklıyor. BHRRC, geçen ay 28 markaya, Suriyeli çocuklarla ilgili çalışmaları sordu. Gelen yanıtlarda, H&M ve Next, çocuk işçi çalıştırıldığı tespitini kabul eden iki marka oldu. Primark ve C&A ise tedarikçi firmalarda Suriyeli göçmen yetişkinlerin çalıştırıldığını tespit etti.

HERKESTEN CEVAP İSTENDİ
Adidas, Burberry, Nike, Puma
ile bünyesinde Topshop, Dorothy Perkins ve Burton markalarını bulunduran Arcadia Group ise tedarikçilerinde Suriyeli göçmen işçi çalıştırılmadığını belirtti. Raporu yanıtlayan M&S, Asos, Debenhams ile Superdry ise göçmen işçilere ilişkin bir açıklama yapmadı. Aralarında GAP, New Look ve River Island'ın bulunduğu 10 firma ise henüz kurula yanıt vermedi. Türk tekstil üreticileri ise rapora tepki gösterip, "sektör karalanıyor" açıklamaları yaptı.

SÜREKLİ DENETLENİYOR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, kayıt altında üretim yapan hazır giyim ihracatçılarının Suriyeli çocuk işçi çalıştırmalarının söz konusu olmadığını belirterek, bu yöndeki suçlamaları kabul etmediklerini söyledi. Şeref Fayat, global markalara üretim yapan firmaların yaptıkları sözleşmelerde özel müeyyidelerin bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bizler de alt üreticilerimizi denetliyoruz. Sektörün 900 bin civarında kayıtlı çalışanı var. Kayıtsız çalışan da var. Haberlerde dile getirilen konu, sektörün kayıtdışı tarafında münferit bir olay olabilir."

BUNLARI AŞTIK
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Türk tekstil sektörünün son zamanlarda bir karalama kampanyası ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Haberlerin Türkiye'ye karşı yapılmış planlı operasyonun parçası olduğunu belirten Gülle, "Bu tür iddialar 90'lı yıllarda kaldı. Türkiye bu konuları çoktan aştı. Türk tekstil sektörü AB'nin ikinci büyük üreticisi konumda. Kaliteli ürünler ürettiğimiz için AB bizi tercih ediyor" dedi.

İNANMIYORUM
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, H&M ve Next'e üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberleri iddia olarak niteleyip, yalanladı. Tanrıverdi, H&M ve Next'in çocuk işçi çalıştıran yerlerden mal almayı kabul edeceğine inanmadığını söyledi.

İLİŞKİYİ BİTİRDİK
H&M'den yapılan açıklamada; 2015'te Türkiye'de çocuk işçi çalıştıran tedarikçi ile ilişkinin bitirildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verdi: "Eğer bir tedarikçi firma, H&M'in düzenli denetimlerine rağmen, çalışma izni bulunmayan göçmen işçi çalıştırıyorsa, H&M söz konusu firma ile iş ilişkisine derhal son vermektedir. Eğer tedarikçi firma çalışma izni bulunan göçmen işçiler ile çalışıyorsa, söz konusu çalışanların tüm diğer işçiler ile aynı haklara sahip olduğu garanti altına alınmaktadır."