Taksit sınırında esneme sinyali

BDDK Başkanı Akben, kredi kartı ve tüketici kredilerindeki taksit sınırlamasında esnetme olabileceği sinyali verdi, 'Bankaların hizmet gelirlerini sorun olmaktan çıkaracağız' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2015 Güncelleme 23 Ağustos 2015, 01:05
Taksit sınırında esneme sinyali

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartı ve tüketici kredilerindeki taksit sınırlamasında esnetme olabileceği sinyalini verdi. Akben, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının Finansal İstikrar Komitesi toplantısında gündeme geldiğini, konu üzerinde çalışıldığını belirterek, "Acaba bunu biraz esnetebiliriz miyiz diye konuştuk" ifadesini kullandı. Kredi kartlarındaki borçlanma ve taksit sayısı azaltıldığında hacmin daraldığına dikkati çeken Akben, "Şimdi biz burada bunları kontrol altına aldığımızı düşündük ama bunun yanında bu defa kredi kartı kullanmadan başka alanlarda borçlanmalar başladı. Bu çek, senet veya diyelim ki mobilyacı, beyaz eşyacı kendi taksit yapıyor. Bu defa şöyle bir şeyle karşılaşıyoruz, eskiden bunları görerek yönetebiliyordunuz, şu anda yönetiminiz dışına çıkıyor" dedi. Bu konuda esnetme düşünülüp düşünülmediğinin sorulması üzerine Akben, "Esnetme diyemem şu anda. Onu bir Finansal İstikrar Komitesi kararı ile yapmıştık. Ancak o kararın yine oradan çıkması lazım, orada bir rakamları, gecikme oranlarını ortaya koymamız lazım" şeklinde konuştu.

BANKAYA ÇEKİDÜZEN
Faizlerin çok yüksek olduğu dönemlerde kimsenin bankacılık hizmet gelirlerine bakmadığını, havale masrafı, çek senet komisyonları gibi de çok fazla ürün bulunmadığını söyleyen Akben, şöyle konuştu: "Rekabetin artması, marjların düşmesiyle bankalar başka gelir imkanları arama yoluna gitti. Karşımıza tüketicilerden alınan hizmet komisyon bedelleri çıktı. Kendi stratejilerinden, kendi hatalarından dolayı bir zarar ediyorlarsa bu zararı tüketiciden veya başkalarından çıkarmaları beklenemez. Hizmet gelirlerini sorun olmaktan çıkaracağız."