Arap baharı

Türkiye'ye gelen Arap turistler esnafı ihya etti. İlk 6 ayda en çok alışverişi İranlılar yaparken; tek kalemde en yüksek parayı Katarlılar verdi. Ruslar'ın alışverişi ise yüzde 13 azaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2015 Güncelleme 01 Ağustos 2015, 01:32
Arap baharı

İÇİNDEKİLER

Bu yılın ilk yarısında Türkiye'ye gelen turistler alışverişlerini artırırken, esnafın yüzünü en çok Araplar güldürdü. Turistler için 'Tax Free' yani vergisiz alışveriş hizmeti veren Global Blue Türkiye'nin verilerine göre; bu yılın ilk 6 ayında yapılan Tax Free alışverişi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 büyüdü. Tek alışverişte ortalama 2 bin 363 TL ile en yüksek harcamayı Katarlılar yaparken, ciroda ilk sırayı İranlı turistler aldı. Ciroda birinci olan İranlılar'ı; Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt ve Rusya'dan gelen turistler izledi. Sıralamada ilk 5'te yer alan ülkelerin geçen yıla göre yüzdelik büyümeleri karşılaştırıldığında tablo şöyle oldu:

ARABİSTAN'DA % 147 ARTIŞ
"İran yüzde 57, Suudi Arabistan yüzde 147, Azerbaycan yüzde 3 ve Kuveyt yüzde 48 büyürken; içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Rusya yüzde 13 küçüldü. Rusya 2014'te 3'üncü sıradayken, bu yıl 5'inci sıraya geriledi."

GURBETÇİ DE ALIŞVERİŞTE
Tek alışverişte ortalama 2 bin 363 TL ile en yüksek harcamayı yapan Katarlılar'ı ise bin 978 TL ile gurbetçi vatandaşlarımız, bin 686 TL ile Azeriler, bin 643 TL ile Arap Emirlikleri'nden gelenler ve bin 433 TL ile Çinliler takip etti. Tax Free alışverişte Haziran'da geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 48 büyüme sağlandı.

Turizm sektörünün üzerindeki kara bulutlar, Ramazan Bayramı ve sonrası ile başlayan tatilci akını ile birlikte dağılmaya başladı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, şu an tatil yörelerindeki tüm otellerin yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığını söyledi. Ayık, "Eylül'e kadar bu doluluğun süreceğini öngörüyoruz" dedi.

ALGI OYUNU
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yurt dışında 'Türkiye'nin güvenli ülke olmadığı'na dair algı operasyonu yürütüldüğünü, buna karşın geçen yılki turist sayısına ulaşılacağını belirtti. Bazı otellerin fiyat düşürmesinden de yakınan Arıcı, "Bu tuzağa düşmeyelim dedik ama kısmi olarak düştük" şeklinde konuştu.