Koalisyon ekonomiyi çökertir

Koalisyon özlemi çekenlere uzmanlardan çok önemli uyarı geldi: Tek başına iktidar olmazsa, TL tepetaklak olabilir, borsa düşebilir ve sermaye girişi kesilebilir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Haziran 2015 Güncelleme 04 Haziran 2015, 02:27
Koalisyon ekonomiyi çökertir

İÇİNDEKİLER

Seçime geri sayım başladı. Uzmanlar, Türkiye'de geçmişten bugüne tek başına iktidarların ve koalisyon hükümetlerinin ekonomiye yansımalarını ve 7 Haziran seçimlerinin olası etkilerini değerlendirdi. 1990'lı yıllarda kurulan koalisyon hükümetlerinin ekonomiye verdiği zararları anlatan uzmanlar, ekonomi için istikrarın şart olduğunu belirtti. İşte uzmanların görüşleri:

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch: "Seçim sonucunda koalisyon ihtimali görmüyorum. Bununla beraber, eğer AK Parti tek başına hükümet kuramazsa, Türk piyasalarının tepkisi oldukça kötü olur. TL tepetaklak olabilir, borsa düşebilir ve sermaye girişi kesilebilir. Türkiye'nin koalisyonla yönetilmede iyi bir geçmişe sahip olmadığını biliyoruz. Seçimlerin ardından hükümet kurulumu tartışmalı ve uzun sürerse, istikrarsızlık kötüleşebilir ve ülkenin dış hesaplarındaki hassas durum ele alındığında cari hesap açığı ortaya çıkarabilir. Diğer taraftan, koalisyon bir hükümeti hızlıca kurabilirse bile piyasalar uzun zaman sonra ancak kendine gelir."

KRİZ TEHLİKESİ ?
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Karahan: "İstikrarsızlığın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin önemli bir kanalı yatırımlar ve milli gelir dinamikleridir. İkinci ayak ise bütçe ve borçlarda meydana gelir. Nitekim stabil olmayan dönemlerde, bütçenin popülist amaçlı tahsis edilmesi ve yükselen borç stoklarının çözüme kavuşturulmaması gibi faktörler öne çıkar. Üçüncü kanal ise enflasyondur. Koalisyon ve istikrarsızlıkla dolu iki aşırı sorunlu dönem (1970 ve 1990) Türkiye'nin en az çeyrek asırlık bir zamanına mal oldu. Veriler ve akademik çalışmalar, Türkiye'de tek parti dönemleriyle ekonomik performans arasında güçlü bir pozitif ilişkiyi ortaya koyuyor. Sağ iktidarlarla gelen istikrar dönemlerinin en uzun süreni ve makro ekonomik istikrarı sağlamada en başarılı olanı AK Parti oldu. AK Parti, Türkiye'nin sadece siyasi değil, ekonomi tarihinde de istisnai bir vaka."

İSTİKRAR BEKLİYORUZ ?
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland: "AK Parti'nin tek partili iktidar olmasını bekliyoruz. Her şeye rağmen bir koalisyon oluşursa, etkileri yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecektir. AK Parti hükümetinin tek başına iktidar çıkması durumunda piyasa ılımlı ve pozitif reaksiyon gösterecektir. Türkiye sahip olduğu yatırımcılar için yürütme kararlılığına sahip olacaktır."