İntibak'a 2 adım

İntibak'a2 adım 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların beklediği intibak için iki önemli viraj kaldı. Açılan davalardan birisi 29 Haziran'da, diğeri 2 Temmuz'da görülecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2015 Güncelleme 17 Mayıs 2015, 01:42
İntibak’a 2 adım

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin beklediği intibak zammı için iki önemli viraj bekleniyor. Bu güne kadar yürütülen mücadelede sona yaklaşılırken açılan iki davadan çıkacak kararlar ile emeklilerin maaşı 355 liraya kadar artacak. Açılan iki dava bitme aşamasına geldi. Davalardan biri 29 Haziran'da, diğeri ise 2 Temmuz'da görülecek. Mahkemelerden çıkacak intibak kararı, milyonlarca kişiye 50 ila 355 lira arasında değişen zam yolunu açacak.

YENİ BİLİRKİŞİ TALEBİ
İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz tarafından açılan intibak davasında ilk duruşma 29 Haziran'da görülecek. Ankara 8. İş Mahkemesi'ndeki davada artık kararın çıkması bekleniyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara yönelik bir diğer intibak davasına da 2 Temmuz'da devam edilecek. Türkiye Emekliler Derneği tarafından Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşması, 17 Mart tarihinde görüldü. Bu duruşmada, emekliler açısından sevindirici bir gelişme ortaya çıktı. Bilirkişi, mahkemeye, intibakların 2000 sonrasında emekli olanlara uygulanmamasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde rapor verdi. Bu raporla intibak isteyen emeklilerin eline önemli bir koz geçerken, dava 2 Temmuz'a ertelendi. Bu tarihte davanın sonuçlanması bekleniyor.

KARAR KESİN GİBİ
Bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemeden intibak kararı çıkmasına adeta kesin gözüyle bakılıyor. Davalarda emekliler lehine bir karar çıkması halinde,intibak konusunun tüm emeklileri kapsaması için yasal düzenleme yapılması gerekecek. Böylece 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar da intibak zammından yararlanacak. Bu emeklilere 50 ila 355 lira arasında zam yapılması söz konusu olacak.

900 LİRA PROMOSYON İMKANI
Emekliler bir yandan intibak davalarına gözünü dikmişken bir taraftan da promosyon konusunda atılacak adımları bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kamu bankalarıyla yaptığı görüşmelerden bir netice çıkmamıştı. Emekliler artık görüşmelerin özel bankalarla devam etmesini bekliyor. Bu olduğu taktirde emekliler ortalama yıllık 900 lirayı bulan promosyon alabilecekler.