Türk'ün canı patlıcan!

Kola üreticisi Pepsi, kanser yaptığı iddia edilen 'aspartam' maddesini ABD'deki üretiminden çıkartırken, Türkiye'de ise kullanmaya devam edeceğini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2015 Güncelleme 29 Nisan 2015, 00:00
Türk’ün canı patlıcan!

İÇİNDEKİLER

Meşrubat üreticisi Pepsi, yapay bir tatlandırıcı olan aspartam maddesini bundan böyle ABD pazarındaki diyet ürünlerinde kullanmayacağını açıkladı. Şirket, Türkiye dahil diğer pazarlarda ise tatlandırıcıyı kullanmaya devam edecek. Pepsi, ABD pazarında tüketicilerden gelen yoğun talepleri dikkate aldığını açıkladı. Aspartamsız Diet Pepsiler Ağustos ayından itibaren ABD'de piyasaya sürülecek. Avrupa ve ABD'de gıda denetimi uzmanları aspartamın sağlığa zararlı olmadığını söylüyor. Ancak bu maddenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı iddiaları nedeniyle tüketicilerin diyet meşrubatlardan kaçınmaya başladığı belirtiliyor. ABD'deki Diet Pepsi satışları 2014'te yüzde 5 oranında düşmüştü. Pepsi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seth Kaufman, "Tüketicilerin diyet meşrubatlardan kaçınmasının ana nedeni aspartam" dedi. Aspartam üzerinde yapılan deneyler sonrası yazılan raporlarda bu maddenin farelerde kanser riskini artırdığı iddia edilmişti. ABD dışında ise aspartam kullanımı sürüyor.

KANSER RİSKİ ARTAR
Kaufman, artık bu madde yerine sukraloz ve akesulfam adı verilen tatlandırıcıların kullanılacağını ifade etti. Sukraloz sofra şekerinden 600 kat daha tatlı ve kalorisiz. ABD'li sivil toplum örgütü Kamu Yararı İçin Bilim Merkezi, akesulfamı aspartamla birlikte "en kötü 10 tatlandırıcı" listesinde tutuyor ve akesulfamı "Kanser riskini artıran bir madde" olarak tanımlıyor.