Eşyalar dile geldi

Seyir halindeki otomobillerin çarpışma ihtimali, araçlar birbiriyle 5G üzerinden konuşurak azalacak. Evdeki tencere, buzdolabı gibi eşyalar uzaktan kontrol edilecek. Akıllı ilaçlar 5G altyapısını kullanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2015 Güncelleme 26 Nisan 2015, 00:00
Eşyalar dile geldi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbayşkanı RecepTayyip Erdoğan'ın işaret etmesiyle gündeme gelen 5G teknolojisi hayatımızda çok önemli değişiklikleri de beraberinde getirecek. 5G, insan ve telefonlardan çok nesnelerin, sürücüsüz otomobillerin, giyilebilir cihazların, akıllı ilaçların, kısaca her şeyin internete bağlandığı yeni kuşak mobil internet altyapısını oluşturuyor. Milyarlarca nesnenin 1 milisaniye gecikmeyle internete bağlandığı 5G mobil internet altyapısı anlamına geliyor. İnternet hızı teorik olarak 4G'nin bile 100 katına ulaşacağı 5G, insanlardan çok nesnelerin, makinelerin çalışma düzenini değiştirecek. Gecikme problemini ortadan kaldıracak 5G altyapısı her durumda internet bağlantısının kopmaması anlamına geliyor. Hatta göz kırpma anından bile hızlı mobil internet hızından söz ediyoruz. Milyarlarca insan ya da telefon değil, şimdiye kadar internete bağlı cihaz sayısının birkaç katına çıktığı bir dönem başlıyor. Her sensör, otomobil, kamera, ayakkabı, termos ya da bir tencerenin internet plakası (IP Adresi) olacak.

İNTERNET DİLİ
5G şebekesinde tüm nesneler birbiriyle internet üzerinden konuşuyor. Otomobilller kendi arasında konuşurken kaza yapmayacak. Akıllı ilaç kapsülleri hastalığın geliştiği bölgeye ve sadece hasta organa yönelik tedavi uyguluyor. Bunu yaparken verileri ve görüntüleri anlık olarak iletiyor. İşte 5G kesintisiz internet bulutunun her yerde hayatımızı kapsamasından oluşuyor.

AKILLI ŞEHİR
Akıllı sensörler, binalar, kameralar ve insansız araçlarla aslında akıllı şehirler yeniden olabiliyor. Trafik ışıkları, hastaneler, okullar, duraklar, otobüsler, hatta ampüllerin bile konuştuğu internete bağlı cihazlar yaşanılan şehrin daha çok akıllanmasını sağlıyor. Henüz prototip telefonlar ortada yok. Çünkü ortak konuşma dilinin standartları belli değil. Mobil standartların belirlendiği toplantılarında masaya yatırılması bekleniyor.

Timur SIRT