Esnaf dünyaya açılıyor

Esnaf ve sanatkarlar dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Gümrük Bakanlığı, 4 üniversiteyle esnafın sorunlarına çözüm üretip, ihracat yapabilen ve rekabete uyum sağlayacak seviyeye gelmeleri için düğmeye bastı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2015 Güncelleme 10 Nisan 2015, 03:36
Esnaf dünyaya açılıyor

İÇİNDEKİLER

Esnafa müjde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Uzun zamandır Ahilik geleneğinin gelişmesi ve esnafın sorunlarına yönelik çözüm yolları üzerine çalışan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilke imza attı. Bakanlık, 4 üniversite ile birlikte Türkiye genelinde 1.5 milyonun üzerinde esnafın sorunlarını inceleyecek, dünya piyasasına açılmalarını sağlayacak. Esnafı ihracat yapabilen, rekabet ortamına uyum sağlayan, finansal kaynaklara ulaşmada problem yaşamayan ve değişen tüketici tercihlerine hızlı cevap verebilen bir konuma getirmek için sektörler genelinde detaylı bir analiz raporu için düğmeye basıldı. Çankaya Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi, gerek anket gerekse inceleme ile esnafın sorunlarına karşı bilimsel çalışma hazırlayacak. Bakanlık, rapor sonuçlarına göre Türkiye'de uzun zamandır kabuğunu kırmak isteyen esnafa rehber olacak, sorunların çözümü için projeler üretilecek.

SEKTÖRLER AYRILDI
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fuat Oğuz
, "Bu çalışmada üniversite olarak biz, deri giyim ve ayakkabı sektörünü inceleyeceğiz. Çalışmayı hem mülakat hem anketlerle analiz yaparak yürüteceğiz" dedi. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu da ulaştırma sektörünü inceleyeceklerini belirterek, "Ekibimiz ulaşım sektöründe çalışanları tespit edip, sorunlarına yönelik çözümler üretmede çalışacak" ifadesini kullandı. Sektörlerin tarihi geçmişini araştırıp günümüze ulaşamayan iş kollarını da tespit edecek olan Çankaya Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yahya Kemal Baykal ise, "Üniversite olarak kuyumculuk, motor sektörü, kaportacılık gibi alanlarda çalışma sürdüreceğiz" diye konuştu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, gıda sektöründe analiz yapacaklarını belirtti.

Bakanlık bünyesinde üniversiteler ile imzalanan ortak çalışma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Sezai Uçarmak, bu çalışmanın bilimsel verilerden oluşacağını belirterek, "İnanıyorum ki gerek bilgi birikimi, gerek esnafın sorunlarını bilme, gerekse hızlı çözüm üretmede etkili olacağız" dedi. Uçarmak, projenin dayanak noktasının, Anayasa'nın Ekonomik Hükümler Kısmı'nın Esnaf ve Sanatkârın Korunması Başlığı'nın altındaki 173. maddesindeki "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır" hükmü olacağını söyledi.

Barış SAVAŞ