Kıt anlayış

Çalışan anneler ve anne adayları, Başbakan'ın açıkladığı müjdeler ile sevince boğuldu. Ancak Gezi zekalılar karalama kampanyası başlattı. Cevap kadınlardan geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2015 Güncelleme 10 Ocak 2015, 01:44
Kıt anlayış

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı, çalışan anneleri ve anne adaylarını sevince boğdu. Kadınların iş hayatından kopmadan anne olabilmesine, hem çocuğuyla ilgilenip hem de çalışabilmesine imkan tanıyan düzenlemeler ile Türkiye, Avrupa'yı bile solladı. Ancak kıt anlayışlılar, kadınlara getirilen haklara kulp bulmaya çalıştı. Devrim gibi düzenlemelere göre; anneler 16 haftalık doğum izninin ardından 6 aya varan süreyle yarı zamanlı çalışacak, bu sırada maaşını da tam alacak. İsterse bu sürenin ardından da çocuğu 5.5 yaşına gelene kadar haftada 30 saatten az olmamak kaydıyla kısmi zamanlı çalışabilecek.

ANNEYE BÜYÜK KOLAYLIK
Kadınların ev ve iş arasında bölünmesi engellenecek. Doğum yapan anneye 600 liraya varan para yardımı yapılırken; memur kadınlar doğum izninde de derece ilerlemesi sağlayabilecek. Evleneceklere devlet desteği verilirken; sadece memur babalara tanınan 3 günlük izin tüm babalar için 5 güne çıkarılacak. Hal böyle iken, çıkarları uğruna her iyi düzenlemeyi baltalamayı adet edinmiş kişiler harekete geçti. Çalışan anneler ve anne adayları bayram yaparken; Gezi zekalılar hemen düzenlemeleri eleştirmeye kalktı! Sosyal paylaşım sitelerinde karalama kampanyası başlatan provakatörler, "Kadın dışlanıyor, çocuk doğurmaya zorlanıyor" diye saçmaladı. Bu yorumlara ise tepki yağdı. Çalışan kadınlar, "Kimse bizlere çocuk dayatması yapmıyor. Çocuğumuzla da ilgilenerek çalışma imkanı getiriliyor. Çalışmak zorunda olan kadınlar destekleniyor" sözleriyle provakatörlere cevap verdi.

İŞTE DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ DÜZENLEMELER
* Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek.Bu sürede ücretler tam ödenecek. Çalışılan dönemin ücretini işveren, geri kalan zamanın ücretini devlet verecek.

* Yarım zamanlı çalışma bittikten sonra 5.5 yaşına kadar çocuğunun yanında kalmak isteyenlere, 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getirilecek.
Anne çalıştığı sürenin ücretini alacak.

* Sadece memurlara verilen 3 günlük babalık izni, 5 güne çıkarak bütün çalışanları kapsayacak. Hafta sonuyla birlikte izin 1 haftaya çıkacak.

* Anneye doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL yardım yapılacak.

* Memurların doğum izninde kadro ve derece ilerlemeleri sağlanacak.

* Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü getirilecek.

* Ailelerin çocukları adına açacağı çeyiz hesabına, genç eğer 18-27 yaş arasında evlenirse, devlet biriken paranın ortalama yüzde 15'i kadar destek sağlayacak. Çocuk doğduğu günden evlenene kadar biriken para 100 bin lira ise, 15 bin lira devlet tarafından verilecek. Çiftlerde iki taraf için de benzeri ödenek biriktirilmişse, evlilikte 30 bin TL gibi bir para devlet tarafından verilmiş olacak.